JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 12.31

Álláspont

Csütörtök, 2019. december 12., 17.01 (0 hozzászólás)
Túl vagyunk advent második vasárnapján is (szégyenszemre bevallom: mostanában hallottam először, hogy a négy vasárnap mindenikének külön neve van), s most már csak nem egészen két hét választ el a kereszténység egyik legnagyobb ünnepétől, a Megváltó születésétől. »

Szerda, 2019. december 11., 16.35 (0 hozzászólás)
Minden évben újraértékelem a karácsonyt. Legalábbis külső szemlélőként próbálom figyelni a körülöttem történő eseményeket, követem a közeliek és a virtuális barátok viszonyulásait az ünnephez, hiszen egy kép, egy idézet mindent elárul róluk. »

Szerda, 2019. december 11., 16.34 (0 hozzászólás)
Minősíthetetlen viselkedésével Oroszország felháborította a civilizált világot. Az ellenfelekkel való leszámolás, a külföldi katonai beavatkozások, vagy az általánossá vált sportcsalások megszegik a nemzetközi normákat, jelezvén, hogy Moszkva bármire képes saját érdekeiért. »

Kedd, 2019. december 10., 17.38 (0 hozzászólás)
E rovat indulásakor azt ígértem, hogy egyszer megírom, miért helyes a felmerült bennem egy kérdés/gondolat szerkezet. A felmerül ige szótári adatok alapján elsősorban azt jelenti, hogy valami feljön a víznek, egyéb folyadéknak a felszínére. Másodsorban, főként az irodalmi nyelvváltozatban, azt, hogy megjelenik, feltűnik valami, illetve a sajtónyelvi regiszterben pedig azt, hogy kérdés, ötlet vetődik fel. »

Kedd, 2019. december 10., 17.36 (0 hozzászólás)
Néhány éve egy jegyzetet közöltem e lapban a romániai erdők pusztítása ügyében. Arad megyei és székelyföldi tapasztalataimat osztottam meg a lepusztított hegyoldalakról, a rönköket szállító hatalmas nyerges vontatókról. »

Kedd, 2019. december 10., 17.28 (0 hozzászólás)
Állami szintű doppingolás miatt négy évre tiltották ki Oroszországot a világméretű nemzetközi sporteseményekről. A döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hozta meg hétfőn, mivel az oroszok rendszeresem manipulálták saját élsportolóik laboratóriumi eredményeit. »

Hétfõ, 2019. december 09., 17.27 (0 hozzászólás)
Olvasom Jámbor Gyula barátom remek írását a hazai multimilliomosokról. Számuk növekvőben van, vagyonuk szintén szépen gyarapodik. Miközben az ország továbbra is az európai kullogók közt is egészen hátul… »

Hétfõ, 2019. december 09., 16.41 (0 hozzászólás)
Helyszín: háziorvosi rendelő váróterme. Rend és tisztaság, mint mindig. Már a karácsonyi ünnepi díszeket is felrakták. Kardos menyecske a doktornő. Mostanság talán úgy mondják ezt: maximalista. »

Emléktábla
Hétfõ, 2019. december 09., 15.50 (0 hozzászólás)
Nagyváradon egy közelmúltban felépült modern kálvinista templomhoz (a mellé épülő közösségi központ még nincs teljesen kész) tervezett harangtorony lábai alatt a durva módon felszámolt temetőből származó néhány síremlék, valamint több márványtáblán a temetőben elhantolt neves személyiségek névsora. »

Hétfõ, 2019. december 09., 14.36 (0 hozzászólás)
Komoly kihívásokkal szembesül a 70. születésnapját ünneplő NATO. A minapi jubileumi londoni csúcson a tagországok elfogadtak ugyan egy közös nyilatkozatot, a széthúzást azonban nem sikerült áthidalni. »

Hétfõ, 2019. december 09., 14.35 (0 hozzászólás)
Ha még egyszer születhetnék, mondja ismerősöm, s magam választhatnám meg családomat, amelybe a gólya pottyant, feltétlenül egy multimilliomos (pláne dollárban, euróban, de akár lejben számított milliárdos) környezetbe szeretném képzelni magam. »

Szerda, 2019. december 04., 17.36 (0 hozzászólás)
Adventben vagyunk. Beléptünk a várakozás időszakába, hogy felkészítsük lelkünket az ünnepre, így várva az Úr eljövetelét. »

Szerda, 2019. december 04., 17.35 (0 hozzászólás)
A hazai új oktatásügyi miniszter asszony tervezett reformjai kapcsán amúgy is írni szerettem volna, hát most, a két napja közzétett PISA-felmérés kapcsán itt az apropó. »

Kedd, 2019. december 03., 17.18 (0 hozzászólás)
Teljes körű liberális győzelemmel és totális szociáldemokrata vereséggel végződött az idei politikai megméretkezés. A PNL megnyerte a májusi EP-választásokat, majd fölényesen a novemberi államelnöki választásokat, úgy hogy közben a kormányzást is átvette, miután a parlament megbuktatta a Dăncilă-kormányt. »

Kedd, 2019. december 03., 17.17 (0 hozzászólás)
Túl vagyunk a nemzeti ünnepen; december elsején felvonult négyezer-valahány katona Bukarestben, úgy félezernyi a szövetséges NATO-államok hadseregéből, kölcsönösségi alapon, mintegy kétszáz katonai jármű, köztük olyanok, amelyek árából évekig, vagy élete végéig elélhetne egy átlagos romániai család. »

Hétfõ, 2019. december 02., 17.21 (0 hozzászólás)
Olvasom a különböző témájú e-maileket, küldeményeket, és néha csodálkozom, mert sok a bődületes marhaság, amivel az emberek fejét tömik. Néha azonban felkapom a fejem… »

Hétfõ, 2019. december 02., 17.20 (0 hozzászólás)
Aki járt mostanság Nagyváradon, annak szinte mellbevágó a látvány. A Pece-parti Párizs pár év alatt óriásit fejlődött, szépült, európai külsőt öltött. A belváros szinte minden jelentős épületének a külseje megújult. »

Hétfõ, 2019. december 02., 17.20 (0 hozzászólás)
Amióta olvastam a lapban Chirmiciu András Piros lap című jegyzetét, folyton vissza-visszatér egy gondolat. »

Csütörtök, 2019. november 28., 16.46 (0 hozzászólás)
Nézem a hazai tévéadókon a ropogósan friss, vagy tegnapról mára felmelegített híreket. Az egyik arról szól, hogy az Európai Unió parlamentjének strasbourgi plenáris ülésén (a német) Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal zárta angol nyelvű beszédét, hogy „Kezdjünk neki a munkának”. »

Csütörtök, 2019. november 28., 16.45 (0 hozzászólás)
Nem nosztalgiázok, csak tényként állapítom meg, hogy az utóbbi évtizedekben eltűnt az ország útjairól a nyári német autóáradat. Mármint a keletnémet! »

Szerda, 2019. november 27., 16.48 (0 hozzászólás)
Először a különböző tudományok szakosodását értettem meg, hiszen másfél-két évszázad alatt annyit fejlődtek a szakismeretek, hogy azt az emberi (még ha tudósi is) agy sem képes összefogni. »

Szerda, 2019. november 27., 16.47 (0 hozzászólás)
Sokat változott Románia az elmúlt években, különösképpen az euro-atlanti integráció óta eltelt mintegy másfél évtized alatt. Az idei választások eredménye egyértelműen bizonyítják a mélyreható, mondhatni korszakos társadalmi változást. A kommunista utódpárt történelmi méretű mélyrepülése és a jobboldal megerősödése a nyugati intézményrendszerbe való integrálódás és a nyugati életforma meggyökeresedését domborítja ki. »

Szerda, 2019. november 27., 16.46 (0 hozzászólás)
Jól meggyűlt a bajunk nekünk, székelyeknek a medvékkel. Az elmúlt két héten legalább öt medvegázolás történt a megyében, de már a héten is életveszélyesen megmarcangolt egy fiatalembert Hidegkúton egy vadállat. »

Kedd, 2019. november 26., 17.48 (0 hozzászólás)
Magyarországi kollégák kérdezték: minden erdélyi stúdióban ennyire lassan beszélnek a riporterek? Nagyon meglepődtem a kérdésen több okból is: nem mindig tudom, ők éppen mit értenek Erdélyen. »

Kedd, 2019. november 26., 17.18 (0 hozzászólás)
Ma reggel az egyik hazai tévéadó híreiben hallottam, hogy tegnapelőtt a lej árfolyama erősödött az euróval szemben. Nem jelentékenyen, de az utóbbi hetek tendenciájához mérten már valami, ha nem csökkent, pláne az, hogy hangyacombnyi mértékben erősödött. »

Kedd, 2019. november 26., 17.17 (0 hozzászólás)
Piros lapot mutatott fel a romániai társadalom a PSD-nek vasárnap az urnáknál. Protesztszavazat volt a javából, az urnákhoz járuló tömegek nem annyira Iohannis mellett voksoltak, sokkal inkább Dăncilă ellen. Sőt, nem is annyira Dăncilă személye ellen, hanem a PSD ellen. »

Hétfõ, 2019. november 25., 16.04 (0 hozzászólás)
Megvan az új-régi államelnök, és nincs meglepetés: Iohannis győzelmére számítottunk, legfeljebb az arány volt kérdéses: magam úgy 60-40 százalékra tippeltem, s nem álltam nagyon messze a később beigazolódott valósághoz, bár kissé alábecsültem a Sociáldemokrata Párt vereségének arányát. »

Hétfõ, 2019. november 25., 08.00 (0 hozzászólás)
Hát ezen is túlestünk, mint János a gereblyén: mától van Romániának újjonan, öt évre megválasztott államfője. Hogy a kettő, a második, döntő fordulóba került jelölt közül melyik az, objektív okok miatt (az újság nyomdai átfutása miatt) este kilenc előtt nem tudom megmondani, bár kilencven-valahány százalékos biztonsággal le merném írni a győztes nevét. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'