Szombat, 2018. december 15., 04.01

A „karmesterek”

 
 
2017. október 11., 16.13
Szerda

Tévedés lenne, ha most a zenére gondolnánk, a zene mestereire, a vezénylő karmesterekre. Nem, akikről most írni készülök, azok a politika „nagymesterei”, legalábbis azt hiszik magukról, hiszen egy egész kontinens sorsáról hoznak, sajnos néha elég egyoldalúan és más vélemények figyelembevétele nélkül, döntéseket.

A luxembourgi Juncker, az Európai Bizottság elnöke már évek óta úgy viselkedik, mintha nélküle az Unió kerekei nem is forognának, pedig ha alaposan utánanézünk, az ő szerepköre csak egy magas beosztásban dolgozó köztisztviselő munkakörével egyenlő. Ideje, hogy az Unió különben igen bonyolult, és főleg nagyon bürokratikus szervezési felépítését erősen szemügyre vegyük, és leegyszerűsítve átalakítsuk.

A két legnagyobb uniós nemzetállam vezetőivel már nem olyan egyszerű a kérdés. Németország az Unió leghatalmasabb és gazdaságilag legerősebb állama, kancellárjának hatalma a német politikára jelentős, és bár döntéseit a német parlament mindkét házának jóvá kell hagynia, a német kancellár szava és elképzelései döntően befolyásolják az Unió menetelését.

A mindenkori francia elnököt tartják a nyugati kultúrkör második legbefolyásosabb politikai vezetőjének, az Egyesült Államok elnöke után. A francia elnök hatásköre még kiterjedtebb, mint a német kancelláré, de a német gazdasági fölény ezt a különbséget jól nivellálja.

A jelenlegi felállás értelmében, egy Merkel, Juncker, Macron „hármas” közös elképzelései és esetleges döntései lényegében eldönthetnék az Unió jövőjét.

Azért írtam feltételes módban, mert ez egyáltalán nem törvényszerű, és a jelenlegi válsághelyzetben nem is szükséges, és főleg nem megengedhető.

Ha utánagondolunk, feltétlenül felötlik bennünk a kérdés, a nagy kérdés, hogy ennek a három vezető politikusnak – ahogyan látjuk – a közös elképzeléseiben találhatunk-e egy hasonló irányból érkező, ugyanabból a forrásból eredő vezérfonalat?

Könnyű kitalálni, hogy a Soros-forrásra gondolok. A téma ma annyira napirenden van, hogy akár két szót sem tartok érdemesnek a kérdésre vesztegetni.

A régi mondás szerint nem zörög a haraszt, ha… szóval ismerjük a többit. Vegyük tehát a Soros-ügyet komolyan, de szerintem nem ez a lényeg.

Az Unió döntéseit nem lehet 27 állam közös, és mindegyik nemzetre nézve előnyös elképzelései nélkül meghozni, ezt tekintetbe kell vegyék a „karmesterek”.

A jelenlegi francia és német álláspont, a két vezető, Merkel és Macron elképzelései alapján, közös menetrendet támogat, nemcsak a két nagy nemzet, de egész Európát illetően. Ez egy még erősebb uniós integrációt, az euróövezet megerősítését, és egy lassú, de biztos menetelést egy Európai Egyesült Államok felé képzel el. A migrációt szerintük, fékezni kell teljesen leállítani azonban nem lehet. A nemzetállamok szerepe a jövőben csökken, ez a modern, liberális világ természetes következménye.

Kelet-Európa népei számára ez a politika nem elfogadható. Történelmünk folyamán túl sokat voltunk ide-oda ráncigálva, sokan dirigáltak nekünk, és sokan basáskodtak felettünk. Semmiféle diktatúrából nem kérünk, ezt a parancsuralmat a különben számunkra is szimpatikus és szebb jövőt ígérő Európai Unió berkeiben sem tűrhetjük el, de azt viszont nevetségesnek és teljesen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy valahonnan a Világ másik részéről irányítsanak minket, csak azért, mert ott a pénz hatalma uralkodik.

A „rosszhallású karmesterek” ideje lejárt.

Hollai Hehs Ottó 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: hollai / Csütörtök, 2017. október 26., 15.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Sanyi !

A \"szerző\" nem ír butaságokat, mert azt mindenki tudja ma Európában, maguk a főszereplők a legjobban. hogy az Uniót kik vezetik.

Persze a dolog sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik, mert a lényegében nem az említett személyek ( Merkel, Juncker, Macron ) a \" főludasok\", ők
csak a kiszolgáló személyzet. Én őket karmestereknek neveztem- szimbolikuisan - de a \" zenét\", amit Ők csak vezérelnek, valahol a háttérben komponálják-

Ez, sajnos így van, és ezen nincs is mit vitatkozni.

Persze vannak sokan, köztük Ön is, akik egészen másképp gondolkoznak., és ez nem is volna baj, csak, a valóság ettől még nem változik.
Ez így volta a régi kommunista rendszerben is, ott is voltak másképpen gondolkodók, aki aztán pórul jártak. Ma az a vigasztaló, hogy szabadon lehet véleményt nyilvánítani..

Tehát az Nyugati jelenre nem haragudjon, még ha Ottó bácsi \" butaságait\" le is közlik.

Így van ez Sanyika.

hollai
Hozzászólt: Sanyi / Csütörtök, 2017. október 12., 21.17 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Most mar csak azt kell eldonteni, hogy mi rosszabb: az, hogy a szerzo ilyen butasagokat ir, vagy az, hogy az ujsag kepest ezt meg le is adni...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'