JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.35

A villamosjegy, a fagy és az improvizáció

A fejlett technológia korszakát éljük, ahol a jó és rossz hírek párhuzamosan futótűzként terjednek az internet segítségével. Nap mint nap figyelem, hogy a lakosok hogyan reagálnak a villamosok helyzetét illetően.

Tavaly megdrágult a jegy és a bérlet, a kisebb-nagyobb havazások miatt múlt héten több villamos is kisiklott, lepucolatlan megállok, nincs fűtés a szerelvényekben (volt már rá eset, hogy nyitott ajtókkal utaztak az emberek), tündököla kosz és a büdösség – sokáig lehetne még sorolni a tényeket.

Az utóbbi időben többször szembesültem olyan kilyukasztott jeggyel, amelyen más dátum és időpont volt, mint az éppen aktuális lett volna. Ez nem lenne olyan nagy probléma, de egy kis szerencsétől is függ, hogy ne legyen belőle büntetés. Ha mondjuk, felszállok a 17 órás villamosra, érvényesítem a jegyet és a gép tegyük fel 16 óra 26 percet nyomtat rá, ellenőrzéskor ez baj lehet, mert a CTP-ellenőrei feltételezhetik azt is, hogy én egy ki nem lyukasztott jeggyel fél órája nyugodtan utazom vagy ugyanazzal a jeggyel több villamost váltottam. Kissé túlzás lenne ezt paranormális jelenségnek nevezni (hiszen kísértetek nem járnak a villamoson), de az időutazás titulusával nyugodtan meg lehet jelölni a helyzetet. Több aradi már jelezte ezt az „időanomáliát” a közszállítási vállalatnak, de eddig nem történt semmilyen előrelépés, hogy a jegyeket érvényesítő gép az aktuális időt mutassa/pecsételje.

A jegyeknél maradva, lépjünk a jegyautomatákhoz. Napi 12 órát működnek, reggel 8 órától este 8-ig adnak ki jegyet, ám a nagyon hideg időjárási viszonyok között sokszor elnyelik a pénzt, de jegyet nem adnak – kellemetlen helyzet főleg akkor, amikor csak 3 lej aprónk van a pénztárcánkban. Öt lejből ad visszajárót, de 10 lejesből már nem – bizonyára úgy gondolták, senki sem fog annyi pénzt kiadni egy jegyért.

A legújabb érdekességre hétfő reggel bukkantam rá: a szerelvény közepén egy lógó világítótestet a középső kapaszkodó csőhöz rögzítettek egy sállal, nehogy lehimbálózza magát az utasok közé. Néhány csavarral vissza lehetne fogni, de… Persze az emberi találékonyság megoldotta, ideiglenesen legalábbis a helyzetet, de mi van akkor, ha valakinek a fejére esik (főleg ha egy idős személyt vagy egy gyermeket talál el), akkor ki lesz a hibás? Ki vállalja a felelősséget a pár percet megspóroló munkáért? Vagy hiánycikk lenne a megfelelő méretű csavar?


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'