JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.33

Alkudozás

Egyre több nyugati politikus csatlakozik az erősen kritikus hangvételű ottani sajtóhoz, s felszólítja az EU-t: álljon sarkára a korrupció-ellenes fellépést következetesen megtorpedózó Romániával szembe.

Noha a Nyugat szemében a romániai poharat megtöltötte a korrupció, nem túl valószínű, hogy az EU megszorító intézkedéseket fogad el. Nemcsak Brüsszel közmondás-szerű puhasága miatt, se nem a bukaresti parlament ügyességének köszönhetően – amely elővigyázatosan a létszámhiány trükkje mögé bújva őszire, azaz a július végi országjelentés utánra, halasztotta a döntést a honatya-miniszterek korrupciós ügyében.

Mint történelme során számtalanszor, ismét a nemzetközi konjunktúra jött Románia segítségére. Az élelmiszer- és kőolaj árak emelkedése előre nem látható problémákat gördített az EU elé, amelyeket saját polgárai nyomása miatt nem napolhat el. A Lisszaboni szerződés – szintén be nem tervezett – írországi elutasítása újabb kihívást jelent az EU francia-német motorjának.

Magyarán az EU-nak kisebb gondja is nagyobb, mint a két balkáni ország megleckéztetése. Főleg, hogy Romániára ugyanúgy szükség van, mint Bulgáriára az alkotmány keresztülvitelére. Csehország és Lengyelország ugyanis rögtön kapott az alkalmon, s Sarkozy francia elnök bánatára leszögezte: egyelőre nem hajlandók ratifikálni a Lisszaboni szerződést. Előbbi – Magyarország, Ausztria és Németország mellett – a hasonló közép-európai gyökerű, szemléletű és fejlettségű Horvátország EU csatlakozását szorgalmazza, amiért elsősorban Párizs nem lelkesedik. Prágát sokkolta, amikor az EU Horvátország helyett az összehasonlíthatatlanul szegényebb, korruptabb és fejletlenebb Románia és Bulgária fogadta be.

Varsót viszont Merkel és Sarkozy bőszítette fel, amikor az áprilisi bukaresti NATO csúcson Moszkva kottáját fújták Ukrajnával kapcsolatosan. Igaz, nem olyan fülsüketítően, mint elődeik, Schröder és Chirac, mégis megakadályozták a NATO kapuk résnyíre nyitását Lengyelország „kistestvére” előtt.

Vagyis Prága és Varsó megkérik az engedmény árát, s kemény alkudozás várható. Olyannyira, hogy a sarokba szorult francia-német EU tengely aligha engedheti meg magának a balkáni front megnyitását.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: EP / Péntek, 2008. július 04., 21.15 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

"Mint történelme során számtalanszor, ismét a nemzetközi konjunktúra jött Románia segítségére"
Milyen igaza van, szamtalnszor(mindig) a sorsnak köszönheti Romania a "sikereit",- de ez nem lehet törvenyszerü! A leghosszabb mondat vegere is pont jön.Ez utan pedig az uj bekezdes.-

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'