Szerda, 2018. április 25., 10.07

Ámokfutás

Rohamtempóban taszítja Romániát a gazdasági összeomlásba a PSD–ALDE-kormány populista felelőtlensége.

Bérek, nyugdíjak, szociális segélyek – valamennyi mesésen növekszik, úgy, hogy közben az adók is csökkennének! Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint a 4000 lejnél alacsonyabb közalkalmazotti bérek megduplázódnak, a 2000 lejnél kisebbek pedig adómentességet élveznek.

Mégis miből fedezik a jelentős többletkiadásokat? Amikor az államkassza bevételei csökkentek az idei év első hónapjaiban a tavalyihoz képest? A kormány elhalasztotta ugyan a grandiózus béremelést előíró egységes bértörvény beterjesztését, de korántsem mondott le róla. Netán a magánnyugdíjalapok államosítását tervezné, ahogy Magyarország tette néhány évvel ezelőtt? Dragneaék tagadják ugyan, de a 45 éven aluliak egyéni megtakarításaiból több mint 7 milliárd euró gyűlt össze különböző nyugdíjalapoknál. Ami óriási kísértés a pénzhiánnyal küszködő kormány számára, főleg, hogy fedezné az állami nyugdíjalap mai deficitjét.

Netán a 10%-os globális, háztartásokra kivetett adó (impozit pe gospodărie) lenne a megoldás? Ezen új adó kivitelezhetősége ráadásul fölöttébb kérdéses, óriási bürokrácianöveléssel járna. A kormány 35 000 szakértőt alkalmazna, akiket egyenként havi 10 000 lejjel fizetne, ami olyan egymilliárd eurós többletkiadást jelentene az államkasszának! Fölöttébb kétséges, hogy az új adó révén ennél nagyobb összeggel nőne az államkassza bevétele. Az országban ugyanis jelenleg olyan 25 000 finánc tevékenykedik, kérdéses honnan szednének elő még 35 000-et, vagyis megyénként olyan 850-et!

Netán az illegális pártfinanszírozások elkobzása enyhítene az államkassza kilátásain? De hát a PSD éppen egy olyan törvénytervezettel rukkolt elő, mely szerint ezen összegeket ne lehessen elkobozni!

Mégis miből fedezik a jóléti kiadásokat, konkrétan milyen forrásokból fedezik a lakosság tejbe-vajba való fürösztését, amikor mindezek jócskán meghaladják a gazdaság teljesítőképességét? A számokkal könnyen lehet játszani, ilyen-olyan növelést kieszközölni, de ezzel még nem hozzák el a földi paradicsomot. A kilencvenes években – amikor a bérek és nyugdíjak névértéke látványosan növekedett – már megtapasztalta az ország, hogy reális gazdasági teljesítmény hiányában mindez csak inflációt és elszegényedést eredményez.

Görög dráma körvonalazódik – a bevételeket jelentősen meghaladó kiadások hosszabb távon óhatatlanul oda vezetnek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas