JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.55

Árnyékbokszolás

Unalomba fulladt az a tegnapi éjszakába nyúló háromórás politikai ökölvívó-mérkőzés, melyet egyik tévétársaságunk szervezett a mostani választási kampány csúcsaként, reményei szerint több millió szavazópolgárt mozgósító érdekfeszítő show-műsorként.


Ha e rendezvényre fizetnünk kellett volna, akár a pénzünket is visszakérhetnénk utólag, ám így csak egy álmatlan éjszakánkba került meggondolatlanságunk, hogy a képernyő elé ültünk.

Pedig a szervezők igazán kitettek magukért: költségeket nem kímélve mindent megtettek azért, hogy szórakozva politizáljunk.
A stúdióban igazi ringet állítottak fel, volt megfelelő sportöltözékű bíró egy sztárriporter képében, pontozóbíráknak is sztárriporterek vállalkoztak, mozgósítottak pártinges, nagy zsivajt csapó szurkolótáborokat is ahhoz, hogy három főpolgármester-jelölt – egy miniszter, egy volt miniszter és egy pártvezér – igazi hangulatban mutathassa meg izmait, sőt, még sztárművészeket is meghívtak, hogy a három, négyfordulós bokszmérkőzés szünetében se unatkozzon az ember.

Ám hiába szólították fel a bírák újra és újra a szorítóban megjelent főpolgármester-jelölteket – Ludovic Orbánt, Vasile Blagát és Cozmin Guşét – hogy használják öklüket, üssenek, üssék ki ellenfelüket, politikai sportolóink nem vettek tudomást arról, hogy bokszkesztyűt öltöttek, úgy viselkedtek, mint egy tánciskolában a kezdők, akiknek fel kell mondaniuk az első tánclépések szabályait.
Bizonyos optimista vélemények szerint azért, mert mindhárman úriemberek, s ez már a normalitás jele.

Bizonyos kommunikációs szakemberek szerint viszont azért, mert azok, akik ringbe szálltak, nem értenek a tömegkommunikációhoz, pártjaik nem készítették fel őket ilyen tekintetben.

Lehet valami igazság az első és a második vélekedésben is, az a gyanúnk azonban, hogy elsősorban más miatt bántak nem boksz-, hanem báli kisasszonykesztyűvel e mérkőzésen a jelöltek.
Azért, mert bár (jelenleg éppen) különböző politikai formációt képviselnek, tulajdonképpen egy brancsba, a jelenlegi politikai osztályhoz tartoznak, s függetlenül attól, hogy ki fog nyerni, az érdekeik továbbra is közösek maradnak.

Nem választási kampánynak, hanem huncut urak játékának lehettünk szemtanúi.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'