JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 19.59

Becsületes munka

2019. augusztus 08., 04.00
Csütörtök
Barátommal kutyasétáltatás közben szinte minden reggel néhány mondatban megbeszéljük az előző nap(ok) politikai eseményeit, a Dâmbovița partján történő furcsaságokat, a sporteredményeket, a város ügyes-bajos dolgait.

Ez utóbbi mindig akkor kerül terítékre, amikor elmegyünk egy buszmegálló mellett. Egy évvel ezelőtt az alig néhány hónappal korábban ültetett dísz-
fát kiemelték onnan, a betonszegélyt a járdára, illetve mellé rakták. Az ott ásott gödörbe valami vezetéket fektettek, aztán az egészet homokkal feltöltötték. Az egykori fa helyén azóta egy terjedelmes gödröt mélyítettek a parkolni bekanyarodó járművek. (Az egyik közeli házból még a lakásfelújításkor felgyülemlett falmaradékot is oda hordták, mindhiába.) Egy jelentősebb eső után a buszról leszállók a tócsába, száraz időben a porba lépnek.
Egy teljes évnek kellett eltelnie, amíg a tíznél több betonszegély elkerült a járdáról, de az egy négyzetméteres aszfalthiányt akkor sem pótolták. A német nyelvben járatos elődeink az ilyen munkavégzésre mondták, hogy slendrián. (Különben egy civilizáltabb helyen ezt a felületes, összecsapott munkát át sem veszi a megrendelő.)
Valamelyik nap barátom újságolta, hogy Újarad főutcájának járdáján, az egyik oldalon valami vezetéket fektetnek. Meglepetéssel tapasztalta, hogy az árokásást követően a kitermelt földet összeseperték, s a felesleget el is szállították. A narancsszínű kábel lefektetése után az árkot betemették, ledöngölték, s arra egy betonréteget húztak, helyet hagyva a reá kerülő aszfaltnak is. Személyesen is meggyőződtem, tényleg példaértékű az ott elvégzett munka. És az is hazai cég munkája!
Azt hiszem, itt az ideje annak, hogy a „hadd csak, így is jó” szemléletet feladjuk. (Ha szükséges, ingyen visszafordítom az idézett mondatot, hogy az illetékesek is megértsék!) Legalább a Kárpátok innenső felén...Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'