JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 00.03

Demográfia

Év végéig elkészül az ország demográfiai stratégiája, amelynek célja a negatív népesedési folyamatok kiigazítása, jelentette be Paul Păcuraru népjóléti miniszter. A stratégia a 2009-2050 közötti időszakra szólna, és multidiszciplináris, illetve kormányközi csoportok dolgozzák ki.

A DNA-kliens miniszter szerint a kiindulópont a 1990 óta történt 1,7 millió fős lakosságcsökkenés.

Újabb grandiózus elképzelés! Ilyesmiben Románia nem szenved hiányt, konkrét megoldásokban viszont annál inkább.

A kivándorlás alighanem a népességcsökkenés leginkább aggasztó összetevője: míg az országban a magán szféra 2,5 millió embernek biztosít munkalehetőséget, legalább kétmillió állampolgár próbál szerencsét külföldön. Magyarán a belföldi magánszektor meg kellene kétszereződjön, ahhoz, hogy a kivándorlás legalább elvi szinten semlegesíthető lehessen. Még ez sem garancia, hiszen a puszta munkalehetőség egymagában nem megoldás, ha a külföldi „konkurencia” összehasonlíthatatlanul magasabb bérezéssel kecsegtet.

Ezek legalább számszerűsíthető tényezők. A kivándorlást azonban jelentősen befolyásolják olyan összetevők, mint a kilátástalanság, vagy az ellenszelekció, amelyek egyértelműen a torz társadalmi berendezkedésre és mindenekelőtt a korrupcióra vezethetők vissza. Ez amúgy Románia legsebezhetőbb felülete, s az előrelépés itt a legkérdőjelesebb: az EU tagság ellenére a korrupció-ellenes harcot pártpolitikai küzdelemként utasítják el, sőt, gátolják meg, a komaság – s nem a teljesítmény – pedig továbbá is a leggyakoribb előrelépési mozgatórugó.

Mindezek megváltoztatására elsősorban politikai akaratra volna szükség. Csakhogy ez a legnagyobb hiánycikk Romániában.

A negatív természetes szaporulat kezelése már tüskésebb kérdés, hiszen Írország és Hollandia kivételével szinte minden nyugat-európai országnak komoly kihívást jelent: ott, ahol mégis növekszik a népesség, az szinte kizárólag a bevándorlásnak köszönhető. Megoldást azonban nekik sem sikerült találni, ahol az egészséges gazdasági és társadalmi szerkezetet már rég biztosították.

Vagyis a romániai „stratégia” jól tenné, ha legalább a sajátos társadalmi-gazdasági berendezkedésből fakadó könnyebb feladatot megoldaná.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'