JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.17

Diabéteszesnek cukortorta

Ha tegnap vagy ma megkérdezték volna, megkérdeznék a román kormánypártok és a végrehajtó hatalom vezetőitől, melyik a pillanatnyi  legcsúnyább szitokszó, alighanem az MCV-t említenék első helyen.

Az Európai Bizottság ugyanis november 13-án (mégis szerencsétlen lenne a 13-as szám?) hát, hogy is mondjuk, eléggé elmarasztalta Romániát. S ami legalább ugyanilyen fájó, hogy ugyanakkor Bulgáriát, nagy riválisunkat az Unió utolsó helyei elfoglalásának tekintetében ha nem is nagyon-nagyon, de hozzánk képest határozottan feldicsérte, s kilátásba helyezte: ha így haladnak a dolgok, megbizatásának végén (jövőre lesznek az Európai Unió parlamenti választásai, ami után az Unió is új vezető szerveket kap) megszabadulhat az MCV-től.

De lássuk előbb, mi is az a híres-hírhedt MCV.

A Mecanismul de Cooperare și Verificare (Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus) rövidítése, amelyet az EU speciálisan Románia és Bulgária számára hozott létre kevéssel azok csatlakozása (2007. január 1.) előtt azzal a céllal, hogy nyomon kövesse a két ország haladását a jogrendszer megreformálásában, a korrupció és a szervezett bűnözés tekintetében (ez utóbbi csak déli szomszédunk számára).


***


A teljes anyagot a Nyugati Jelen régiós napilapban olvashatják. 

 

Az előfizetési feltételekről a 0257/280-751-es telefonszámon lehet érdeklődni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'