Kedd, 2018. december 11., 19.45

Elmondom hát mindenkinek

Ami fáj. A magyar nyelv, anyanyelvünk... illetve az ezzel szembeni igénytelenség, amiből egyenesen következik nemzeti identitásunkkal szembeni közöny és hanyagság (trehányság?) is. Ugye?

Most elmondom mindenkinek, mi bánt. Immár öt éve. Ennyi ideje élek szórványban és szembesülök nap mint nap a magyar nyelv írott és mondott megbecstelenítésével. Valamint azzal, hogy kevesen vagyunk. És még kevesebben jelenünk meg a nekünk, magyaroknak szervezett rendezvényeken. Közben persze sírunk, hogy fogyunk, hogy helytelenül beszélünk, írunk, hogy el vagyunk románosodva, hogy beolvadunk, be kell olvadjunk, ez így működik. És beletörődünk.

Székelyföldön éltem 35 évig. Könnyen beszélek – mondhatják/mondják. Lehet, de akkor sem értem. Ha magyar vagyok, akkor először az anyanyelvem, nemzeti identitásom tökéletesítsem, óvjam, tartsam meg. Nem. Nem mentség a román (vagy szerb, szlovák, német stb.) környezet, nem mentség a román (vagy szerb, szlovák, német stb.) iskola, legfeljebb magyarázat. De annak kevés. Igen, tudom, baj van az oktatással, a rendszerrel, a pedagógusokkal, a szülőkkel, a sarki virágárussal, a piaci kofával, de velünk is nagy baj van. Baj van, mert kergetjük, ostorozzuk magunk, aztán megnyugtatjuk, hogy szórványban ez így normális, és beletörődünk. Shakespeare megmondta: nagy hűhó semmiért.

Most volt a magyar nyelv napja. Székelyként – bocsássák meg ezt nekem, de ki vagyok éhezve a jó magyar beszédre, szóra, zenére, megmozdulásra… Nagyon vártam a beharangozott versestet, és siettem a délutáni előadásra, hogy kapjak helyet (született naiv vagyok, ez már nem fog változni).

Az elmúlt évek egyik legszebb irodalmi élményében volt részem. És azt hiszem mondhatom, hogy ezt érezte mind a negyvenöt (45!) néző, aki rajtam kívül még a teremben volt.

Ezért döntöttem most úgy, hogy elmondom mindenkinek. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Hozza lehet szolni? / Szerda, 2017. november 15., 11.18 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Teszt

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'