JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.02

Feketelista

Idén – június elsején – először fordul elő, hogy nemcsak a polgármestereket, hanem a megyei tanácselnököket is név szerint választjuk, a megyei önkormányzat első emberének tisztségbe léptetése tehát ezentúl már nem lesz a pártok erkölcstelen alkudozási játékszere, mint eddig.


A következő helyhatósági választásokon, remélhetőleg, már odáig is eljutunk, hogy a tanácstagokra se pártlisták alapján voksoljunk, amivel sok botcsinálta akarnok vagy éppen szélhámos maradhatna hoppon, s akkor majd senki sem bújhat a rózsák, tulipánok, tök ászok s egyéb pártszimbólumok mögé.

Hiszen idén még mindig ez történt, ami (legalábbis) részlegesen megmagyarázza: miként lehetséges az, hogy a jelöltek között olyan sok még a töltelék, a kétes személy, a magasabb tisztségekre pályázók között pedig miért van olyan sok ismert, helyi bárónak nevezett perszóna, olyan személy, aki az elmúlt években kétszer, háromszor, négyszer, vagy akár ötször is pártinget cserélt, s olyan is, akit bíróságokra és a korrupcióellenes hatóságokhoz citálnak.

Vasárnap hozta nyilvánosságra az úgynevezett Koalíció a Tiszta Kormányzásért civilszervezet azt a listát, amelyen azok a megyei tanácselnökjelöltek szerepelnek, akik, dokumentációjuk szerint, erkölcsileg nem méltóak a megyei vezetés első emberének titulusára.

A számuk több, mint e megyék száma: e feketelistán 56-an szerepelnek.

Ami pedig egyenesen megdöbbentő: öt megyében a Koalíció a Tiszta Kormányzásért még kivételnek sem talált egyetlen olyan jelöltet sem, akit tisztának mondhatna. Ami egyben azt is bizonyítja, hogy az egyéni szavazókörzetes rendszer, a név szerinti szavazás sem szűri ki automatikusan a gazembereket és a botcsinálta politikusokat a hatalomból, a szűrés, bármilyen választási rendszerben, a mi dolgunk, a civil társadalomé, a voksoló állampolgároké marad.

Ha érzünk egy kis felelősséget a jövő iránt, ezért kell majd elmennünk szavazni június elsején, és két héttel azután is, a második fordulóban.

Annál is inkább, mivel a legújabb közvélemény-kutatások nem biztatnak magas részvétellel.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'