JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 07.51

Fiatalok legyünk vagy újak?

 
 
2008. július 07., 18.30
Hétfõ

Nagy port vert fel a múlt hétvégi SZKT-n Kovács Péter beszéde, ugyanis számon merte kérni a gyenge teljesítményt, a kampányhoz való viszonyulásukat bizonyos helyi szervezetektől, illetve azok vezetőitől.

Ezt sokak szerint teljesen jogtalanul tette, mert, mint azt jól tudjuk, mindenki nyertesként került ki a választásokból. Vesztesek tehát nincsenek. Mindenki elégedett az elvégzett munkájával, és mint olyan, felelősöket nincs is miért, és főleg nincs kiket állítani. Pedig nem mindenhol mentek kíválóan a dolgok. Felelősöknek tehát lenniük kell, azzal együtt, hogy nem akarják beismerni saját maguk és mások előtt sem hibáikat. Azok, akik az elismerésért többször is sorbaállnak, most inkább előveszik a fiatal–öreg kérdést és igyekeznek ebbe az irányba terelni a problémát. Teljesen fölöslegesen, hiszen nincs köze egyiknek a másikhoz. Itt csak egyszerüen teljesítményről van szó. Van aki le tud tenni valamit az asztalra, mert dolgozott, és van aki csak magyarázza a bizonyítványát, mert neki csak erre telik. És erre fog telni összel is, meg négy év múlva is. Csakhogy a Szövetségnek, ugyanúgy mint az erdélyi magyarságnak, nem magyarázatokra van szüksége, és főleg, nem magyarázókra, hanem munkásokra, akik tetteikkel adják meg a kérdésekre a válaszokat.

Az eredmények mindenki számára elérhetőek és világosan magyarázzák a helyzetet. Jónéhány szervezetben változásnak kell bekövetkeznie, mert eredményt nem tudnak felmutatni. Ideje tehát, hogy meghúzzák a vonalat, megköszönjék a lehetőséget, és átadják a helyet új embereknek, esetleg fiatalabbaknak, akik új elképzeléseket, munkastílust tudnak behozni. Erre mindenképp szükség van.

A kampánystáb tagja voltam ebben az elmúlt időszakban, bejárhattam így az egész megyét. Alkalmam nyílt megismerni, hogy miként dolgoznak vagy nem az adott település jelöltjei. Sokak előtt megemelhetem a kalapom, de voltak olyanok is, akik saját maguk sem hitték el, hogy bármilyen eséllyel indulnak, de olyanok is, akik nagy kényelmükben a megyei szervezettől várták a megváltást. Azt gondolták, a megyei kampánystáb dolga, hogy neki kampányoljon, míg ők nyugodtan nézték a légkondicionált autóból, hogy értük izzadunk. Meg is lett az eredménye…

Nagyon sok helyen örömüket fejezték ki a fiatal kampánycsapat láttán. Ez kell tehát az embereknek és a Szövetségnek egyaránt. Új arcok, mert egyesek már nagyon unalmassá váltak. Fiatalok kellenek, akik a  közösségi munkáért állnak sorba, nem pedig a bogrács mellett.

Albert László

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2008. július 20., 19.36 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A tudat lassan épül, de ugyanolyan ritmusban le is épül.
Gyalogolni, mozogni a gyermeknek nem gond, akkor se ha iskolába megy. És oda jár, ahova a szülei küldik, vagy viszik.
Mi küldhettük volna a mieinket 250 méterre gyalog román óvodába, de inkább 2 kilométerre vittük magyarba. De volt, aki pont fordítottan járt el, itt Pécskán, ugyanakkor.
Nem csak az ide költözött székelyek teszik ezt, hanem az itt születettek is.
A gyomor, az emelkedés dőre vágya vagy a kocsikerekek száma sajnos fölülír sok mindent. A megalapozatlan tudatot annál is inkább.
Hozzászólt: Szomorú 2 / Szombat, 2008. július 19., 15.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Áltlánosítva ez mind igaz,de az 5O-es 6O-as években sem volt stratégia,de volt magyarságtudat.Akkor km-ket gyalogoltak gyerekek azért,hogy magyarul tanulhassanak.Ma az ide költözött székelyek egy része az érvényesülésinek nevezett román intézményt választja csemetéjének.
Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. július 17., 17.17 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Érik Trianonnak, a vidék fölszámolását okozó szocialista iparosításnak, a miatta megépített tömbházerdők személytelenítő hatásának, oktatási koncepció és stratégia hiányának a gyümölcse.
A Csiky idei beiskolázási számai is ezt támasztják alá.
Hozzászólt: Albert Laci / Csütörtök, 2008. július 17., 08.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kifejezetten érzékenyen érint a téma, lévén hogy én is a mikelakai 12-es iskolába jártam, elsőtől- nyolcadikig. Emlékszem, 36-an voltunk egy osztályban, talán a legnépesebb promóció voltunk.Fantasztikus tanárokkal, akik amelett, hogy kíválló, nagytudású szakemberek, igazi nevelőink voltak. Komoly tudásanyaggal hagytuk el az iskolát.
Nagyon sajnálom, hogy ez történik vele.
Hozzászólt: Szomorú / Szerda, 2008. július 16., 23.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az egyik szamban a mikelakai iskola magyar tagozatanak az onfelszamolasarol irtak.10 eve ott jol mukodo tagozat volt.Ezt csak azert irom mert nincs varakozasi ido,nincs fiatal es nincs idos,munka viszont annal tobb.Nem bomlasztani kell,hanem epiteni.Az ilyen szovegeket,hogy fogjuk meg es vigyetek sehol sem veszik be.
Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2008. július 15., 20.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Albert Laci!
Abban igaza van, hogy nem magyarázkodni kell. Inkább egy mélyreható elemzésre és az azt követõ cselekvési terv kidolgozására lenne szükség. Ez megkerülhetetlen! A megyei választási eredmények (úgy az RMDSZ, mint az MPP esetében) a szavazást elõkészítõk munkáját minõsíti, az Önök estében a megyei vezetésben történt változások óta, a mi esetünkben pedig a 35 napét. Szerintem az aradi magyar közösség életében 4 év várakozási idõ túl hosszúnak tûnik, addig fel kell nõnie egy, Önöknél is fiatalabb "trónkövetelõ" generációnak. A jövõbeli sikerek érdekében Önöknek, a mai fiatal politizálóknak, fõbenjáró bûn lenne azt cselekedni, amit a mi generációnknak rónak fel, azaz, hogy elsíboltuk egy elõremutató stratégia kidolgozását és az utánpótlás kinevelését.
Ehhez mindkét magyar pártnak sok sikert kívánok.
Hozzászólt: Rafa Béla / Kedd, 2008. július 15., 07.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kovács Péter portalan szösszenetét elnyelte a csend. A számok és a tények makacs dolgok. Olykor magyarázatra szorulnak. Most, őszre, jövőre, és majd négy év múlva is.
Hozzászólt: Albert Laci / Hétfõ, 2008. július 14., 10.18 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Béla,bevallom, a hozzászólása alapján elöször más névre számítottam...De vannak még csodák. Mint kiderül, ón sem lelkes támogatója a fiataloknak, esetleg fiatalításnak. Valószinüleg félt valamit.
Mint azt fentebb kifejtettem, nem akarok magyarázó lenni. Ezt a számadatok ismeretében bárki megteheti. csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy mindenhol kampányoltak a fiatalok, nemcsak Arad városában.
A szavazatvesztéseket nem magyarázni kell, hanem tenni azért, hogy változtassunk a helyzeten-egyébként azt gondolom, ezek a számok nem az Arad Megyei RMDSZ tevékenységét reflektálják, hanem egyéb dolgokból következnek. Hiszem, hogy ez a fiatal csapat már hozott jónéhány új szavazatot, és megfelelő munkával,négy év múlva egészen más számokról fogunk beszélni.
Hozzászólt: Albert Laci / Hétfõ, 2008. július 14., 09.57 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Esetleg, szegezze kérdését említett személyeknek, valószÍnűleg érdemben tudnak válaszolni...Nem vagyok a szószólójuk.
Hozzászólt: Murvai Miklós / Szombat, 2008. július 12., 23.47 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sajnálom, hogy nem én vagyok a "Béla", mert annyira tárgyszerűek, pontosak és adatokkal alátámasztottak a kérdései, hogy erre még mindentudó sem tudna, (még Anti NI segítségével sem) értelmetlen válaszokat adni, ugye Albert Laci?
Hozzászólt: Béla / Péntek, 2008. július 11., 06.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Én vagyok a Jenő.
Hozzászólt: Jenő / Csütörtök, 2008. július 10., 20.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ki vagy Te Béla ?
Hozzászólt: Rafa Béla / Kedd, 2008. július 08., 15.04 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Elmélet. Szöveg.
Fiatalok. Öregek.
Bogrács. Munka.
Összemosás.

DE mivel magyarázza Albert László a következőket:

- Arad megyében az RMDSZ a megyei tanácsosi listára 2004-ben kapott 15 365 szavazatot, 2008-ban 13 931-et. A hiány 1434 szavazat. Aradon 2004-ben a megyei tulipános lajstromra 6 583 pecsét került, 2008-ban, amikor a lista erősen fiatalodott 5 193 pöcsét, a hiány 1 434 szavazat.

Arad megyében azokon a településeken, ahol az RMDSZ polgármestert is indított a tanácsoslistákra 12 297 szavazat, a polgármesterjelöltekre csak 9 323 jutott. A hiány 2 974 szavazat, amelyből 2 203-at Arad "termelt", ahol az Ön által is fémjelzett fiatalok kampányoltak. Mi volt a hiba?

Aradon 2004-ben az akkor lajstrom 6559 szavazatot kapott, míg most a fiatalok vezette névsorra 5092 pecsét került, a hiány 1 467 szavazat, ráadásul a városi listát vezető Bognár Levente polgármester-jelöltre csak 2889-en szavaztak.

Tehát ezen konkrét kérdésekre melyek a tételes, tényekkel és adatokkal alátámasztott válaszai, kedves László? Akár településekre bontottan is.
Hozzászólt: Albert Laci / Kedd, 2008. július 08., 08.55 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem feltétlenülaz idősekre gondoltam, amikor a bográcsot említettem. Csupán egy elavult mentalitás szimbólumaként hoztam fel. Egyszerüen olyan emberekre van szükség, akik akarnak, tudnak dolgozni és meg is teszik amit kell. Nem várják, hogy könyörögjenek nekik netalán utasÍtsák őket.Dolgoznak, mert tenni akarnak. Ha nem, akkor viszont adják át a lehetőséget rátermettebbeknek.
Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. július 07., 23.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Fiatalokra valóban szükség van, de nem értem miért gondolja hogy az idősek a bogrács társaságát kedvelik?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'