JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.27
Hétfőzet Irházi János módra

Füstképek

 
 
2008. június 30., 21.00
Hétfõ

Már csak azért érdemes iskolába menni, hogy az ember elkapja az influenzát, tetvet, bárányhimlőt, amivel otthon maradhat. Ilyen alapon már csak azért érdemes cigarettát venni, hogy az ember a kocsmában mutogatva a többieknek a dobozt, eldicsekedhessen, miben fog meghalni.

S ha eddig a cigis dobozokon csak vastag, fekete betűs szöveg fakasztott röhejt a dohányzók egyre szélesedő táborában, július elsejétől aztán már illusztrálják is, miként néz majd ki az ember tüdeje, mája, vagy hímtagja. Ismerve a férfitársadalom finnyásságát, lelki sérülékenységét, hát, nem irigylem a trafikosokat, akiknek a türelme, megértése egy női fehérnemű bolt eladóinak kitartásával kell vetekedjék. Mert a dohányzó nők és pasik zöme nekiáll válogatni majd a piktogramok között, amelyekkel mostantól fogják gyár-agyilag teleragasztani a dobozokat. A kasszák fölött lógó, doboz-adagolós szerkezetet a forgalmazó máris korszerűsítheti olyanra, amelyiknél programozható a piktogram. Sőt, javaslom, ne a gyárban ragasszák fel eme horrorisztikus fotómontázsokat, hanem a vevő kívánsága alapján, az eladónő nyalja rá. Kérek egy tüdőrákos piros Marlborot, egy protézises kék Pall Mallt, nejemnek pedig szoptatós superlight Dunhillt. Ehhez képest egy tévévásárlás nem követel nagyobb intelligenciát, mint a középső ujj bemutatása.

Szerintem a fotók, rajzok közül a férfiak leginkább a szoptatós anyát fogják kérni, a nők pedig az impotenciásat, hisz ez mindkét tábor számára semleges témakör. Persze, akinél már diagnosztizálták, miként csepeg a nikotinlé tüdőhólyagocskái között, csökkentett finnyássággal közeledik a pulthoz.

Na, de durrantsunk csak a lovak közé, lássuk miért hagyták az államkasszákat évente eurómiliárdokkal tömő, eddig keménylegénynek ismert dohánymultik, hogy az egészségügy bakancsa csikorogjon a nyakukon. Ugyan miért tűrik, hogy termékeiken ilyen kemény ellenreklám szerepeljen, ráadásul még ők is fizetik a plusz költségeket?  A válasz rém egyszerű: a cigigyáraknak akkor is megéri, ha egyszer majd kisfilmet kell adjanak minden doboz mellé, amelyben a dohányos haláltusáját vetítik le. Everestről pöknek arra, hány versenyről, sportrendezvényről tiltják ki a dohányreklámot, hány közintézményben, vendéglőben tilos füstölögni, hisz a cigisek zöme ettől úgysem szokik le.

Aki pedig mégis, azt pótolják az új dohányosok. Már több országban is botrány volt az utcán, trafikban, boltokban zajló direkt marketinges fogásokkal, amikor ifi hölgyemény megkérdezi az arra járótól, dohányzik-e. Ha igen, nyereményjátékban vehet részt, szerencsével öngyújtót kap. És óriási nagy az utánpótlás, a diákok jelentős hányada a suliban cigizik, az emberiség létszáma szaporodik, új piacok nyílnak Ázsiában, Afrikában, ezzel párhuzamosan pedig a potenciális cigarettások száma is emelkedik. A gyártók az elmúlt évtizedben rendre bővítették gyártókapacitásaikat Romániában, forgalmuk, profitjuk évről-évre emelkedik. 

Ennyit a júliustól látható piktogramok elrettentő hatásáról, és azon paradoxonról, hogy a gyártók dollármilliókat költenek dohányzás elleni reklámra.

Ezért az emberiség két kategóriára osztható: egyesek röhögnek, mások köhögnek a markukba.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 01., 15.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Könnyű a nemdohányzó szerzőnek. De én sem panaszkodom. Soha nem dohányoztam. De állítólag van, ahol hatottak az elrettentő grafikák.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'