JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.40

Hétfőzet Irházi János módra

 
 
2008. május 18., 21.00
Vasárnap

A szórakoztatóipar egy bizonyos, görcsoldásáról híres, ugyanakkor rém közkedvelt vállfajának szakemberek szerint a szex csak az érintett öt-hat-nyolc emberre tartozik.

Ezért aztán Aradon a román polgármester-jelöltek között zajló, csoportos partikat én csak a kukkoló székéről figyelem, és lesem, kinek sül el leghamarabb.

A legújabb, természetesen mindössze a virtualitás mezejére tolt élvezkedés előjátéka azon polgármesteri határozat volt, miszerint a város bizonyos pontjain tilos a népgyülekezés. Templomoknál, temetőkben, börtönnél, reptéren, és még sorolhatnám az ártatlan helyszíneket, amelyeken a legprimitívebbek sem akartak választási spagettit főzni az áhítatosan figyelő nép szájában, ám a városháza előtti tér, meg a strand pillanatok alatt bebüdösítette a biztosítékokat. Így aztán, ha megfelelően lebőrözzük a csatába küldött fegyvereket, akkor nyilvánvaló, hogy ettől a döntéstől, a kicsapással párhuzamosan minden ellenjelöltnek felborzolódott a kakassága, és joggal követelnek elégtételt. Nem másért, de a hivatalában lévő polgármester ezzel az intézkedéssel erényövet csatolt magára. Amit, mi magyarok tudunk, még Toldi Miklós Buda felé mutató rúdjával sem lehetne áttörni.

Az ellenvádak a demokrácia lábbal tiprásának fröccseményeiben tocsognak, a kampányba bevonták a prefektust is, igaz, nekem fogalmam sincs, hogy speciel hány polgármester-jelölt akart úgy lelke mélyéről, a kampányból hátra maradt két hétben népgyűléseket összetrombitálni.

Mert a jelöltek, színtől-szagtól függetlenül, ennél sokkal óvatosabbak és okosabbak, az okcsidentről beszivárgott kampány-módszerek között a város agóráira összehívott grandiózus tömeggyűlés a legutolsó helyen szerepel. Higgyék el, tulajdonképpen egyetlen komoly párt sem akart szimpátia-sikongással voksokat gyűjteni, mert pontosan tudják, hogy egy ilyen rendezvénynek fél lába a sziklán, a másik fele pedig a szakadék fölött keres biztos talajt, rengeteg benne az előre nem látható, ismeretlen. Ami miatt akár visszájára is elsülhet a dolog, hisz a konkurencia, ha akar, tíz lépéssel odébb szervez ellen-gyűlést, vagy propagandistái beépülnek a tömegbe, belülről kapargatják le a mondandó csokiglazúrját. A színpadról órákon át leborított szósóder senkit sem érdekel, a román pártok inkább más módszerekkel szapulják ellenfeleiket, próbálnak biztos pecséteket, szavazókat maguk mögé állítani. Én a te hátadon, te az én nyakamon, mi egymás mellkasán ugrálva.

Ezért az áhított szavazás olyan, mint a szex: sosem lehet tudni, hány fordulós lesz, és miket számolnak össze utána.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'