JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.00

Holtvágány

Hogyan tovább EU? Fel lehet-e egyáltalán éleszteni az írek által népszavazáson elutasított Lisszaboni szerződést? Az alkotmánypótló okmánytól várták ugyanis az agyaglábú európai óriás reformját.

Az első reakciók Brüsszel ingerültségéről árulkodtak: a szerződést nem módisítják, szorgalmazzák viszont további ratifikálását a többi ország parlamentjeiben, míg Írországban esetleg újabb népszavazást írnának ki jövőre. Sőt, a dühös Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellárasszony a további bővítés leállítását helyezte kilátásba. Magyarán a házi feladatát fényesen elvégző Horvátország hoppon maradhat, mert a „vizsgáztató” megsértődött, miközben Románia és Bulgária házi feladat nélkül is bekerült az unióba, mert éppen jókedvükbe kapták el a „tanárokat”. A 2004-es és a 2007-es bővítés is ugyanannak a Nizzai szerződés alapján történt, amely továbbra is érvényben van.

A felindultság – akárcsak az írek sarokba-szorítása – azonban nem megoldás. Vaclav Klaus cseh államelnök nyilvánosan leszögezte: a szerződés halott, nem érdemes tovább turbózni a holtvágányra sodródott vonatot. Csehország még a parlamentben sem hajlandó ratifikálni egy olyan okmányt, amely csődöt mondott a polgárok szemében. Sőt, úgy néz ki, hogy Lengyelország is csatlakozik szomszédja álláspontjához, s elutasítja a Lisszaboni szerződés ratifikálását.

Míg a saját polgárai előtt ismét leszereplő brüsszeli eurokraták kiutat keresnek boszorkánykonyhájuk főztjének eladhatóságára, a nyugati sajtó és politikai elemzők felvetik a kérdést: egyáltalán kompatibilis-e az EU a demokráciával? Szinte valamennyi eddigi lépés felülről, a bennfentesektől jött, miközben az európolgárok egyre inkább elutasítják a birkaszellemet: a „tudjuk mi, mi kell az ostoba európai népnek” féle gyámkodást sorozatosan elutasítják népszavazásokon.

Mifelénk az EU válsága „természetesen” hidegen hagyta a hatalmi kiváltságaik megtartásáért foggal-körömmel küzdő, törvényre fittyet hányó, politikai osztályt. Számukra csupán a brüsszeli közpénz-tehén megfejése számít. Ha már Románia bejutott az EU-ba. Még szerencse hogy erről nem írtak ki népszavazást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: ÁrpádF / Péntek, 2008. június 27., 23.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lassan ébredeznek a EU polgárok, már ahol megkérdezik öket.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'