JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 20.34

Irházi János

Hétfõ, 2012. május 28., 15.57 (2 hozzászólás)
Ingyen semmit nem adnak ebben a világban. Pártadományt sem. Okos párt pedig igyekszik kitörölni a választók fejéből az adományok végösszegét. »

Vasárnap, 2012. május 20., 16.25 (2 hozzászólás)
Mit ér a közalkalmazott, ha magyar? »

Vasárnap, 2012. május 13., 15.43 (0 hozzászólás)
Felejthető prefektus volt Călin Bibarţ. Amolyan tedd ki, hadd hűljön módon vezette kormánybiztosként az aradi hivatalt, s ha regnálása elején még akadt is benne némi lendület, az elmúlt bő két esztendőben csak arra törekedett, hogy lehetőleg minél kevesebbet írjanak róla, akkor is csak jót, és főként ne akassza össze nem létező bajuszát sem a decentralizált intézmények vezetőivel, sem a kenyéradó közigazgatási-belügyi minisztériummal. Végül annyira simára csiszolta ezt a középutas tipegést a vonalon, hogy többször megpendült a folyosókon, talán le kellene váltani. »

Vasárnap, 2012. május 06., 16.38 (2 hozzászólás)
Sosem értettem, hogy a hatalomra kerülő román pártok, színtől függetlenül, miért nézik rendre olyan hülyének az embereket, hogy kivétel nélkül mindegyik bedobja, na, mingyá’ csökkentem a kenyér árát, tessék nekem örülni, rám szavazni. És a nép java ilyenkor boldog, most speciel vörösre tapsolhatja tenyerét. »

Szerda, 2012. május 02., 14.13 (5 hozzászólás)
Néhány hét múlva elmúlik az önfeledt öröm, amit a kormánycsere buggyantott ki románból, magyarból és rommagyarból egyaránt, kezdődnek a szürke hétköznapok. »

Vasárnap, 2012. április 22., 18.18 (1 hozzászólás)
Már rég tudom, hogy Klaus Iohannis nagyszebeni polgármester romnémet. Inkább román, mint német, többek között azért, mert hivatalosan nevét „I”-vel és nem „J”-vel írja.  »

Hétfõ, 2012. április 16., 16.08 (0 hozzászólás)
Hivatalos és közzétett magyarázat szerint nincs pénz a kárpótlásra. Hivatalosan, de titokban tartott szándék szerint a román állam egyszerűen nem akar több ingatlant, erdőt visszaadni sem a magyar történelmi egyházaknak, sem a kastélytulajdonosok leszármazottainak, örököseinek. Meg a németeknek sem. »

Kedd, 2012. április 10., 17.44 (3 hozzászólás)
És amíg a zöldségtől nem káprázik a román koalíciós partner szeme, addig maradhat is a székében. »

Vasárnap, 2012. április 01., 16.42 (1 hozzászólás)
Jó kis amerikai filmet néztem. Igaz, már másodszorra láttam, de hát annyira teleszőtték apró nüanszokkal, replikákkal, megfontolandó kijelentésekkel – ami valóban ritkaság a hollywoodi képgörgetegben –, hogy megérte még egyszer végigülni a másfél órát. »

Vasárnap, 2012. március 25., 17.54 (0 hozzászólás)
Egyre kényesebb ügy Európában a himnusz éneklése, főleg a sportban. Amikor egy nemzeti válogatott lép ki a gyepre, jégre, padlóra, áll a medence partján, akkor természetes és jogos a két csapat nemzeti himnuszának eljátszása. »

Vasárnap, 2012. március 18., 16.04 (0 hozzászólás)
Fogalmam sincs, mi motoszkál annak a négy fiatalnak a fejében, akik beugrottak Gheorghe Falcă polgármester kitalációjának, és civilként akarnak bekerülni a júniusban választandó új városi önkormányzatba. A polgármester megígérte, hárman bejutó helyet kapnak a PDL-listáján, és majd az új tanácsban megvalósíthatják Araddal kapcsolatos fejlesztési terveiket. »

Vasárnap, 2012. március 11., 15.56 (7 hozzászólás)
Azt eddig is tudtam, hogy a baszkok autonómiában nem ismernek tréfát, azt viszont most hallottam először, hogy az Athletic Bilbaóban csak baszkok focizhatnak, vagy akik az ő focisulijukban tanulták a labdazsonglőrködést. »

Vasárnap, 2012. március 04., 16.36 (3 hozzászólás)
Magyarláposról, Máramarosból vittek segélyszállítmányt a Buzău megyei Scutelnici faluba. Saját, szűkös kicsi készleteikből, jó szívvel adományoztak az észak-erdélyiek, keserves volt a teherautó megszerzése, a szállítás lebonyolítása, a rakomány elkísérése több száz kilométerre. Megoldották. »

Vasárnap, 2012. február 26., 15.31 (15 hozzászólás)
Nem történt csoda, meglepetés az EMNP szombati küldöttgyűlésén, Toró T. Tibort, mint egyedüli jelöltet elnökké választották, szándékosan, nyilvánvaló píár-fogásból nem szidták az RMDSZ-t, Orbán Viktor videoüzenetet küldött, a magyar kormányt képviselő Németh Zsolt, külügyi államtitkár, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár udvarias, igazából semmitmondó rövid köszöntőket-beszédeket tartottak, amiből, amint az várható volt, következtetni is nehéz, miként áll majd mostantól a Fidesz-KDNP az erdélyi magyarság ügyéhez, a két magyar versenypárt párhuzamosságához, vagy helyenkénti együttműködéséhez. »

Vasárnap, 2012. február 19., 17.16 (6 hozzászólás)
Az utcát saját gondjaival rovó, a villamos párás ablakára látszólag közömbösen, de talán hajnal óta kelepelő gondolatokkal elárasztott, önkéntelenül krix-kraxoló embernek, a kinti fagyot meleg szobából lélekben egykedvűen felolvasztónak tulajdonképpen mindegy, hogy a különösen kegyetlen gyilkosságért húsz évre elítélt borosjenei Carmen Bejan a börtönkórházban, vagy civil szülészeten ad-e életet gyermekének, erről egyébként a héten dönt a bíróság. »

Vasárnap, 2012. február 12., 16.31 (6 hozzászólás)
Tiltakozom. Fel vagyok háborodva. »

Vasárnap, 2012. február 05., 15.32 (1 hozzászólás)
Ha egy magáncég akarja, akkor megteheti,hogy rántotthús-szeleteket dobál ki mondjuk a 6-os villamos ablakán, végig az útvonalon a Vörös Ökörtől Gáj végéig. »

Vasárnap, 2012. január 29., 18.29 (10 hozzászólás)
Az értékes embereket addig kell megbecsülni, amíg élnek. Amikor az értékes emberek munkáját csupán halálukat követően fedezik fel, az szerintem enyhén szólva is gusztustalan. »

Vasárnap, 2012. január 22., 16.26 (1 hozzászólás)
Aradon a szépen hangzó „civil szféra” halott. Nem tegnaptól, vagy tegnapelőttől, hanem legalább két évtizede. Pontosabban, mai napig nem sikerült feléleszteni, ehhez az 1989-es módszerváltás nyújtotta szólásszabadság is kevésnek bizonyult. Látom-olvasom, hogy az aradi média egy jelentős szelete hanyatt vágja magát, ha a Városháza előtt ötszáz, ezer ember kivonul és üvöltözik. »

Vasárnap, 2012. január 15., 15.31 (2 hozzászólás)
Csak az egyelőre sajnos mindössze papíron letűnt korábbi, cáratyuskás rendszer hívei és nosztalgiázói gondolják úgy, hogy a visszavont egészségügyi törvénytervezet ától zettig rossz volt. Alapgondolata szerintem európai mércével elfogadható, de hemzsegett a módosításokért kiáltó cikkelyektől. »

Vasárnap, 2012. január 08., 16.11 (8 hozzászólás)
Szabadságon voltam, ezért sajnos vagy hál’Istennek nem voltam jelen a városi tanácsülésen, amikor a fiúk a Szabadság tér átrendezési tervéből csináltak populista ingyencirkuszt annak, aki ezt a tésztát még beveszi. Szerencsére, a tészta kelendő, sokaknak meg is üli a gyomrát. »

Vasárnap, 2011. december 18., 17.04 (6 hozzászólás)
Sok mindennel vádolhatnak, viszont a kevés maradékban, amiért nem kaphatok hideget-meleget szerepel, hogy sosem veszek fel frakkot, mielőtt elolvasom Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nyilatkozatait. »

Vasárnap, 2011. december 11., 16.14 (2 hozzászólás)
Mindjárt a rendszerváltás után reméltem, hogy amennyiben sok román politikus jár ki látogatóba Nyugat-Európába, előbb-utóbb magukba szívják az európai szellemet, a népek, kisebbségek egymás mellett élésének, a kisebbségi jogok megadásának illatát. »

Vasárnap, 2011. december 04., 16.22 (0 hozzászólás)
A zilahi, négycsapatos kézilabda-tornán a Fradi-lányok egyszer csak fogták magukat, és levonultak a pályáról, mert úgy ítélték, hogy a bíró rendszeresem és szándékosan ellenük sípol. »

Hétfõ, 2011. november 28., 18.24 (0 hozzászólás)
Vannak történetek, amelyekben senkinek sem hiszek. A legfrissebb ilyen az aradi rendőrség benzinbotránya, amelyen akár röhögni is lehetne, ha nem a mi adófizető lejeinket verték volna játékba, hogy egy ősi román mondást fordítsak magyarra. »

Vasárnap, 2011. november 20., 16.03 (0 hozzászólás)
Sok helyre szeretnék légyként berepülni, de hát ezzel a vággyal nem vagyok egyedül. Persze mindig olyan helyekre bújnék be, ahova földi halandóként és két lábon sosem tehetném. Még néhány perc erejéig sem. »

Vasárnap, 2011. november 13., 15.21 (1 hozzászólás)
Még ki sem nyomtatták, már eldöntöttem, hogy nem veszem meg magamnak Arad polgármesterének könyvét. Annak ellenére, hogy tudom, Gheorghe Falcă nem beszél mellé, meg hülyeségeket benne. Meg nem fogom recenzálni a lapban, legfeljebb ha a kiadó kifizeti, és elém rakja, hogy akkor fussam át és szedjem ízekre. Na, ezt ilyen felállásban már szívesen. »

Vasárnap, 2011. november 06., 17.10 (1 hozzászólás)
A világ tudományos, kulturális, művészeti, gazdasági asztalához alig néhány molekulával hozzájáruló népek ragaszkodnak csak körmük szakadtáig az üres, tartalmatlan szavakhoz, kifejezésekhez. Évtizedek rohannak el úgy a fejük felett és talpuk alatt, hogy alapjában véve képtelenek megválaszolni az egyszerű kérdést: mit csináltatok tavaly, tavalyelőtt, tíz éve, húsz éve? »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'