Kedd, 2018. december 18., 17.19

Itt a tavasz. Megy a tél?

 
2018. március 01., 08.00
Csütörtök

 

A székelyek egyik kedvenc, tréfás mondása szerint „a nyár idén egy szerdai napra esett”. Túlzás, persze, de nagyon szellemes.

Mifelénk, az ország nyugati felében a fentiek szellemében azt mondhatnám, hogy az idei tél (a klasszikus értelemben vett, hóval, hideggel) 2018-ban február végén, március elején következett be.

Ma, március elsején a kalendárium szerint a naptári tavasz első napja volna (a címet egy Weöres Sándor-versből parafrazáltam), de ezt a látszat szerint ezúttal semmi nem igazolja. Főleg azután nem, hogy mifelénk eddig alig volt tél, havat a legfeljebb másnapra, de inkább perceken, órákon belül elolvadt nyomokban láttunk – most viszont egyesek, főleg gyermekek örömére, mások (inkább idősebbek) bosszúságára megmaradt a pár centis hótakaró.

Bezzeg az ország déli, keleti felében mondhatni kaotikus állapotokat teremtett a (nem várt) tél: a hó befújt és lezárt közutakat, felfüggesztett vagy órákat késleltetett vonat- és repülőjáratokat, bezárt tengeri kikötőket, meg hasonlókat.

Mondja kedves ismerősöm: milyen jó, hogy az országnak ezen a részén élünk. Igazat adok neki, magam sem laknék szívesen a Kárpátoktól keletre vagy délre, talán nem csak az időjárási viszonyok miatt.

A március, ősi magyar nevén Kikelet hava a népi kalendáriumban Böjtmás hava. „Ha Böjtmás hava (március) száraz, Szent György – április – hava nedves”, azaz esős lesz.

Vagy ki tudja, mire számíthatunk a mai modern világban, amikor sok minden a feje tetejére áll, s az igazinak látszó tél, mint idén is, február végén, március elején következik be?

A néphit szerint március 10-én, 12-én (a második Gergely napja), meg 18-án, 19-én, 21-én, Sándor, József, Benedek napján talán többet megtudhatunk. Vagy sem.

Ami bizonyos: ma van a meteorológiai tavasz kezdete. Még akkor is, ha vidékünkön ez nem mutatkozik konkrét jelekben.

A tavasz azonban biztosan jön majd. Eddig, legalábbis, mindenkor jött.

(telki)

 


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'