JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 12.05

A románok és az EU

Meglepő adatokat tett közzé szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az áll a jelentésben, hogy drámai módon csökkent a románok bizalma az EU-ban: tíz százalékkal a legutóbbi, fél évvel ezelőtt publikáltakhoz képest, s jelenleg csupán 49 százalék hiszi úgy, hogy az EU-hoz tartozni jó. Uniószerte ez az arány meghaladja a 60 százalékot, érezhetően nagyobb tehát, mint nálunk, és az utóbbi negyedszázadban a legnagyobb! Hol vannak a régi idők, amikor a jó tíz évvel ezelőtti, a boldog szilveszteri csatlakozáskor több mint hetven százaléka fejezte ki határozott bizalmát és támogatását.

A most közzétett véleménnyel Románia ismét az „élvonalba” került, hátulról számítva az első. Nem az egyetlen tagállam azonban, ahol csökkent az EU népszerűsége: összesen heten vannak, de sehol nem esett ekkorát a bizalom.

A jelentés nem tér ki rá – elvégre ez csak egy statisztika, pontosabban egy közvélemény-kutatás – 27 ezer ember megkérdezésével készült –, így csak találgathatunk, mi okozta hat hónapon belül honfitársaink bizalmának ilyen súlyos megrendülését. 


***


A teljes anyagot a Nyugati Jelen régiós napilapban olvashatják. 

 

Az előfizetési feltételekről a 0257/280-751-es telefonszámon lehet érdeklődni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'