JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.45

Függőség

Függő vagyok. Határozottan állítom. De nem úgy, ahogy egyesek gondolnák.

Nem vagyok nikotinfüggő. Már. Ugyanis 2001 igen mozgalmas szilveszteri bulija után, egyik napról a másikra leszoktam a cigiről. És a mai napig egyszer sem próbáltam visszaszokni. Erre büszke vagyok.

Az alkoholizmus is távol áll tőlem. Annak ellenére, hogy többször lett volna alkalmam engedni a csábításnak. Sikerült ellenállnom. Nem volt nehéz, hiszen soha sem kedveltem az etilalkohol ízét. Bár, orvosi ajánlatra, néhány évvel ezelőtt bevezettem esténként az egy deci száraz vörös bor kortyolgatását. Gyógyhatása vitathatatlan.

Nem tudok kártyázni, römizni sem nagyon. A kártyajátékok közül leálltam a „fosos”-nál még zsenge gyerekkoromban. Mára annak a szabályait is elfelejtettem. Így aztán távol áll tőlem e játékszenvedély is.

Nem tepert le semmiféle kényszerbetegség; nem vagyok kleptomániás, a kényszeres vásárlás sem jellemez. Bár volt már olyan időszakom, amikor megvásároltam minden olyan könyvet, ami a kezem ügyébe került; volt rá anyagi fedezetem. Gyűjtöttem hát a könyveket, ott sorakoznak a polcokon. Jó érzés! Kár, hogy annyi időm biztosan nem maradt, hogy mindegyiket elolvassam. 

Evési zavaraimról sem tudok, bár mai napig kedvencem maradt a rántott parizer meg a káposztás tészta jó borsosan és… megcukrozva. Ez egy kicsit fura! És fölöttébb gyanús…!

A számítógép-, illetve internetfüggőség naponta próbál legyőzni. Néha éjfél körül, tekintetemet a monitorra szegezve, kezemben egy „egeret” szorítva megfogadom magamban, hogy most már leállok. És ez gond nélkül sikerül. Másnapig.

Szomorúan jelentem, hogy testedzés függő sem vagyok. Soha sem jártam edzőterembe, otthon sem emelgetem rég beszerzett súlyzóimat. Pedig nem ártana felturbózni néha vatta-izmaimat. Ezért is szereztük be a családi szobabiciklit, a lábizmokat erősítő szteppert s legutóbb a többsebességű futópadot. Mozgásra fel!

Akkor meg miért állítom magamról azt, hogy függő vagyok?

Elmagyarázom. Mindössze azért, mert… függök családomtól, függök egykori iskoláimtól, munkahelyeimtől, mindenkori munkámtól, barátaimtól, régi kollégáimtól, tanítványaimtól, orvosaimtól, szomszédjaimtól, szülőházamtól, szülővárosomtól, íróasztalomtól, kistáskámtól, határidőnaplómtól, golyóstollamtól meg persze mobiltelefonomtól. És mindenekelőtt függök emlékeimtől… Mindezektől függetlenül nem tudnék élni!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'