JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.18

Kampány

Megélénkül a lapos és érdektelen kampány? A liberálisok magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak: egymás után adják át a kampányra időzített, a már többször felavatott, vagy még félkész állapotú „megvalósításokat”.

Ellenben a demokrata-liberálisok mély apátiában úsznak: a választási győzelmet annyira biztosra veszik, hogy ujjukat sem kell mozdítsák érte. A hasonló vérszegény kampány utáni novemberi – vártnál gyengébb – eredmény nem volt képes ráébreszteni őket, hogy a sült galamb nem repül a szájukba. Traian Băsescu a felfüggesztési népszavazáson elért diadala évfordulója megünneplésével igyekszik szelet fújni a demokrata-liberális vitorlába, a 322-ek koalíciója felelevenítésével. Tavaly egyértelműen látszott a 322-ek koalíciója mekkora vörös posztó a szavazópolgárok szemében. Magyarán az államfő marad távolról a legjelentősebb húzóerő, aki nélkül a szavazók mozgósítása nehezen képzelhető el. Csakhogy az államfő kampányolási lehetőségei fölöttébb korlátozottak

Mircea Geoană is igyekszik lendületet adni mély válságban lévő, s belső harcok emésztette pártja kampányába. A Tăriceanu kormányt a rendszerváltás utáni leggyengébb kormánynak minősítette, természetesen megfeledkezve attól, hogy a „leggyengébb” kormány csakis a sorozatos kudarcok után ismét „győzelem-szagot érző” Geoană vezette alakulat támogatásának köszönhetően „herdálhatta” el az utóbbi évet.

Mert szükség esetén Tăriceanuék és Bocék is a vörös(lámpás) hölgy szolgálatához folyamodnak, a nyilvánosság előtt azonban egyik sem hajlandó karonfogva megjelenni vele. Támadják is egymást a tisztességtelen viszony miatt, természetesen szemet hunyva saját kicsapongásuk fölött. Geoanăek pedig elmorfondírozhatnak: miért tartják őket annyira szalonképtelennek, hogy csupán a konzervatívok hajlandók nyíltan fellépni velük.

Hát az RMDSZ ki tudja használni a vérszegény kampányból fakadó előnyöket? Az előrejelzések szerint példátlanul alacsony részvételre körvonalazódik. Saját szavazótábora mozgósítása tehát számarányunknál jobb eredményt vetíthet előre – akárcsak novemberben. Sikerül-e e élni a lehetőséggel, sikerül-e megfűszerezni a kampányt?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'