Kedd, 2018. április 24., 06.05

Ki (mi?) lopta, lopja meg őket?

Hosszú időn keresztül valamennyien annak a tévhitnek estünk áldozatul, hogy az egykori kisipari és szolgáltató szövetkezetekből nyugdíjba vonultaknak azért alacsony a nyugdíjuk, mert tőlük csak az alapbérből vonták le a társadalmi alapot, hogy több maradjon a borítékban. És aki akkor nem tett félre, nem fektette be a pluszjövedelmet valami időtálló értékbe, az most annak issza meg a levét.

Hát nem egészen így van! Sőt!

Egy ismerősöm vette a fáradságot, s az egyik szövetkezet levéltárából előkerestette a bérlistákat. Azokból megállapította, hogy az 1990 előtti időszakban is a felvett bérekből vonták le a társadalombiztosítási, vagyis nyugdíjalapot, valamint az egészségügyi hozzájárulást is. A szövetkezetiek mégis csak az alapbér után számított öregségi nyugdíjat kapják. Kérte, tegyék lehetővé, hogy a rokona nyugdíjazása előtti tíz esztendő bérlistáit láthassa, abból kiszámíthatja, hogy az érintettnek mennyi lenne a jogos járandósága. Azt a választ kapta, hogy akár hivatalos beadványt is készíthet, de az utasítások így rendelkeznek.

Hm… Ha így van, akkor a szövetkezetiek nyugdíjával valami nincs rendben. Vagy az állam maga tette, teszi zsebre a szövetkezeti tagok jogos járandóságának egy részét, vagy pedig a szövetkezet akkori vezetői, akik a bérlistákon levonatták ugyan a törvényes társadalombiztosítási, egészségügyi hozzájárulást, de annak csak egy részét fizettették be. Magam nem tudom eldönteni. De tény, hogy valaki, valami meglopta, s továbbra is meglopja őket. Minden hónapban, rendszeresen.

Ahogy mifelénk szokás!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: RAFFAI Antal / Szombat, 2017. április 22., 12.02 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ha lopás - márpedig ez első látásra az - akkor valakinek felelnie kell érte, hisz a törvény előtt mindenki egyenlő _ _ _

Jelen
Puskel Péter
Communitas