JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 24., 05.56

A következőt!

„Kérem a következőt!” a címe annak az új magyar nyilvános televíziós szórakoztató vetélkedőnek, melyben az elementáris általános műveltségi tudást keverték össze a szerencsével és a memóriaváltás képességével, s bár csak e hónap elején indult, máris mesés népszerűségre tett szert.

A román tévéknek nincs ilyen típusú vetélkedője, de bukaresti adóink, öntudatlanul ugyan, maguk is játszanak „Kérem a következőt” vetélkedőt.

Ám ez már nem szórakoztató, hanem politikai, sőt, manipulatív, s annak megjósolására, vagy befolyásolására szolgál, hogy mi, az adófizető polgárok, kit válasszunk jövőre államelnöknek, ki legyen az új miniszterelnök, kik legyenek az ország következő miniszterei és egyéb teljhatalmú urai.

Igaz, e vetélkedőben elsősorban a politikai pártok vesznek részt, mi csak nézők vagyunk, akik, sajnos, sohasem lehetnek nyertesek, eddigi tapasztalataink szerint mindig vesztesként hagyjuk ott a porondot, az ilyen „Legyen ön is milliomos” típusú játékbana nyerőszámokat a háttérben húzzák ki.

A legújabb ilyen műsorban, például, azt láthattuk, hogy államfőnk bukott pártja is jelentkezett a jövő fejeseinek kiválasztási versenyén, mégpedig nem is akárhogy, egy árnyékkormány alakításával, amelynek összetétele viszont annyira nevetséges, mintha az ugyancsak „Kérem a következő” nevet egykor viselő rajzfilmsorozat főhőse, a bagoly dr. Bubó, egy fa odvában, miután megszerezte doktori diplomáját, Sólyom csőmestert, Ursula nővért, Teknőc Ernőt nevezte volna ki minisztereknek.

Valóságosnak tűnik azonban a vetélkedés az államfői posztért, a „Kérem a következőt” itt már élet-halál harcot jelent, annak ellenére, hogy az új balliberális hatalom beiktatásának elején, de még pár hónappal ezelőtt is biztosnak tűnt, hogy e szerephez 100 százalékosan a liberális párt és a szenátus elnöke, Antonescu úr jut.

Kiderült közben, hogy idő előtt eljátszotta szerepét, s alig van már esélye a Cotroceni-palotai bársonyszékhez.

Új jelöltek, új önjelöltek, igaz, már vannak, régi és új arcok egyaránt, de hitelesek, esélyesek még nincsenek.

És a következőt apróhirdetés útján sem lehet megtalálni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'