JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.18

Az új földesúr

A kedves olvasó bizonyára sejti, hogy az alábbiakban nem Jókai Mór egyik legnépszerűbb regényéről lesz szó.

E történet nem kitaláció, szereplői valóságosak, nem a jó másfél évszázaddal ezelőtti magyar valóság szubjektív tükörképe, a mai romániai vadkapitalizmus terméke, melynek semmi köze sincs a szórakoztató irodalomhoz.

Új, román Jókainak kellene születnie ahhoz, hogy ebből is regényt faragjon.

Hiszen hőse nem akárki: maga a jelenlegi államfő, aki pedig még a rendszerváltás első éveiben Iliescu elvtársúrral együtt azzal riasztgatta a változásokban eligazodni alig tudó tömegeket, hogy visszajöhetnek a régi kapitalisták és földesurak, és újra ráteszik a kezüket az ősi dák földekre, földalatti kincseinkre, gyárainkra és üzemeinkre.

Akik nem jöttek vissza, a hatalomra kerülő ügyeskedők saját kezükbe kaparinthattak hát mindent, s kaparintanak továbbra is, amíg van mit, mert már egyre kevesebb marad.

Nos, mandátumának lejárta előtt egy évvel Băsescu arra az elhatározásra jutott, hogy a következő évi választások után, mivel már nem jelöltetheti magát, földesúr lesz.

A Cotroceni-palota jelenlegi ura sok minden volt már életében: rakoncátlan diák, matróz, hajóskapitány, a rendszerváltás után politikus, közlekedési miniszter, pártalapító és pártelnök, míg eljutott az állami szamárlétra legmagasabb fokára.

Ami után nem az unokáját akarja majd sétáltatni, mint az egyszerű nyugdíjasok, hajót sem akar már vezetni, ahogy korábban tervezte, hát ezért döntött úgy, hogy ő lesz Románia legújabb földesura.

Mivel pedig, szegénynek, szerény fizetésecskéjéből és eddigi megtakarításaiból nem telt arra, hogy álma megvalósításához 300 hektár termőföldet vegyen magának, megkérte nagyobbik lányát, hogy segítse ki egy kicsit, vegyen fel egymillió eurón felüli bankkölcsönt, amit ingatlanaival garantál, s harminc éven át havi részletekben fizet majd vissza.

Ami, ugye, egy közjegyzőnek, aki méghozzá Az Elnök Lánya is, smafu.

Az adásvételi szerződés lebonyolítása sem lehetett gond, az egyik elnöki tanácsos gondoskodott róla.

Ami után új földesurunk már akár azon is gondolkodhat, hogy milyen cseresznye-, alma- és körtefacsemetéket ültessen jövő ősszel birtokának első ötven hektárára, s mit termesszen a többi 250-en.

Amit egyelőre valami külföldi árendások szántottak fel és vetettek be gabonával.

Úgy hírlik, hogy birtokát még nem látogatta meg se Ioana, a pillanatnyi tulajdonos, se Băsescu úr, aki csak később íratja majd saját nevére a földeket.

Őszintén reméljük, hogy valóban egy új földbirtokos megjelenéséről van szó, és nem telekspekulációról.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'