JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.00

Erasmus-program

A brit lapok hírül adták, hogy a szigetországban befagyasztották a román és bolgár diákoknak nyújtott támogatásokat, s korlátozták e két balkáni országból érkező egyetemi hallgatók számát.

Kiderült ugyanis, hogy az eddig mintegy 5500 román és bolgár fiatal háromnegyede nem felelt meg eddig a tanügyi támogatás feltételeinek, ami azt jelenti, hogy akár vissza is kérhetik tőlük vagy szüleiktől a pályázatokon nyert segélyeket.

Véletlen csupán, hogy éppen most értesülhetünk minderről, hiszen az Európai Bizottság kedden fogadta el nagylelkű tanügyi büdzséjét a következő hét esztendőre, amely, gazdasági válság utáni időszak ide vagy oda, írd és mondd 40, azaz negyven százalékkal nagyobb az előzőnél.

Meghallhatná ezt a román kormány és parlament is a honi költségvetés készítésénél és elfogadásánál, legalábbis, ha úgy véli, hogy egy uniós ország kormánya és parlamentje – ha már a pedagógusok és diákok követeléseire úgy tett, mintha nem lenne füle.

Az Unió 14,7 milliárd eurót szán 2021-ig a sok éve legjobban működő tanügyi programjára, amely Erasmus, a nagy filozófus, teológus és humanista nevét valóban büszkén viselheti. Az európai polgárok pénzét oktatásra és nevelésre költi, s ez az Európai Unió leghatékonyabb beruházása.

Az Erasmus-program jótéteményeit az EU-tagországok mintegy 2 millió egyetemi hallgatója élvezheti külföldi egyetemeken való tanulás és gyakorlat lehetőségével, 650 000 szakiskolás kaphat alkalmat tudása külföldi tökéletesítésére. A program jótékony hatását 800 000 pedagógus is élvezheti, s a számokat nem folytatatom, hisz félő, hogy Románia ismét a kullogók között marad a pályázatok nyerteseinek sorában, s a felkínált lehetőséggel sokkal kevesebben élhetnek majd, mint amennyit a romániai diákok, tanárok, iskolák kaphatnának.

Az európai mobilitás e nemes programját nem is népszerűsítik eléggé, még szerencse, hogy fiataljaink már az internet generációjához tartoznak, s jórészt pótolják „az ősök” mulasztását.

Azért történik elmozdulás Európa felé a hazai oktatásban is.

Például az, hogy a jelenlegi tanévtől kezdve 1000 lejtől 2500-ig büntethetik meg azokat az óvó néniket, tanító bácsikat, tanárokat és tanárnőket, akik a gyermekeket fegyelmezés okán állásra, kézfeltartásra kényszerítik, vagy sarokba állítják.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'