JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.51

Kirakatakció

Nem tudom hány polgártársamhoz jutott el a hír, hogy ez a hét „A bűnmegelőzés hete” Romániában.

E szépen hangzó akciónak akár örülhetnénk is, hisz a bűnözés, a kis- és nagytolvajlás igencsak fenyegeti hétköznapi életünket, és már az ország biztonságát és megítélését is, csakhogy azt a mondást is ismerjük, hogy még a pokolhoz vezető utak is jó szándékkal vannak kikövezve.

Kételkedünk tehát abban, hogy a bűnmegelőzést napi vagy heti kampányakciókkal lehetne megoldani vagy elősegíteni, kedden a családi erőszak, szerdán a lakásbetörések, csütörtökön a rablótámadások, pénteken a közlekedési bűncselekmények ellen harcolva, ahogy ezen a héten történik iskolák, civilszervezetek, polgármesteri hivatalok, állami intézmények, gyerekek, szülők, tanárok, szociális munkások bevonásával, és röplapok nyomtatásával és osztogatásával.

Lehet, hogy jobb híján, ilyen akciókra is szükség van, de csak abban az esetben, ha nem válnak pótcselekményekké, kipipálható napirendi pontokká, felsőbb szerveknek és a társadalomnak kidobolható álsikerekké.

Hiszen a bűnözés az új, balkáni vad-kapitalista korszakunkban olyan méreteket és új formákat öltött már a legmagasabb körökben, amelyek mellett az úgynevezett megélhetési bűnözés, a tyúktolvajlás nem egyéb kismiskánál.

Amin pedig még jobban el kellene gondolkodniuk az ország mindenkori vezető urainak, politikusainak és a bűnüldözéssel kapcsolatos állami szervek és intézmények vezetőinek és szakembereinek: illegálisan ugyan, de sikeres exportcikké is vált a bűnözés, talán a legjövedelmezőbb exportcikkünké, amelynek profitja természetesen magánzsebekbe vándorol.

És nemcsak a bűnözőkébe, hanem azokéba is, akik megtűrik, tolerálják, elnéznek e veszélyes jelenség felett, összejátszva a bűnözőkkel.

Akiket nem kellene összemosni a Párizs, Madrid vagy London utcáin kolduló hazai romákkal.

A napokban mértéktartó világhírű angol lapok arról cikkeztek, hogy litvániai, lengyelországi és romániai bűnbandák garázdálkodnak Európa mintegy 20 országában, s nehéz elfogni tagjaikat, mivel repülőgéppel ingáznak a tett színhelyére, ahonnan azonnal olajra lépnek.

Információjuk szerint a bankkártyával való visszaélések és zsebtolvajlások mintegy 90 százalékát ilyen román és bolgár bűnözők követik el, s az utolsó három-négy évben már több mint 240 erre szakosodott román bűnbandát azonosítottak.

Egyébként sok sikert a bűnmegelőzés hetének.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'