JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.02

Megítélésünk

Október hatodika környékén, akárcsak az ötvenhatos magyar forradalom évfordulóin, március tizenötödikén, vagy augusztus huszadikán erőteljesebben kerül terítékre hétköznapi életünkben is a román–magyar viszony helyzete, alakulása, megítélése.

Az aradi vértanúk emlékünnepségeire idén a bukaresti szélsőnacionalista politika és sajtó kevésbé hisztérikusan reagált, visszafogottságának azonban bizonyára a hatalmi paloták közötti, már-már nevetséges közelharc lehetett a valódi oka.

Meg az is, hogy a Verespatakkal kapcsolatos országos méretű tüntetések és a schengeni csatlakozás kudarca miatt a funarizmus és vagyimtudorizmus szokásos magyarellenes kirohanásai aligha számíthattak visszhangra, erőik felhasználását kénytelenek voltak a következő év választási időszakára halasztani.

Ami korántsem jelenti azt, hogy a román–magyar viszony valamennyicskét is javult volna a Ponta–Antonescu korszakban.

Legfeljebb annyi történt, hogy tudatták velünk: nem akarnak velünk kormányozni, nem képmutatóskodtak, mint Boc úrék, akik bevettek ugyan minket a kormányban, de csak kirakatszereplői és megosztói célzattal.

Mindezt annak kapcsán mondjuk el, hogy egy szeptemberi közvélemény-kutatás szerint Románia összlakosságának 29,1 százaléka rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg a román–magyar viszonyt, 29,2 százaléka pedig –  tehát szinte ugyanannyian – jónak vagy nagyon jónak.

Országos szórásban azonban e számok igencsak változnak: a Bánságban, a Körösközön, Máramarosban, Erdélyben egészen más a magyar kisebbség megítélése, mint Olténiában, vagy Moldovában, sőt, a közvélemény-kutatók azt is kimutatták, hogy azok a többségi nemzethez tartozó honfitársaink, akiknek vannak magyar ismerőseik vagy barátaik, sokkal jobban vélekednek rólunk, mint azok, akik csak messziről láttak magyar kisebbségit.

Jó jel viszont, hogy e közvélemény-kutatás eredménye nem maradt véka alatt, Bukarestben máris felhasználták egy, e kérdésben szakértelemmel rendelkező történészek, szociológusok és politikusok részvételével szervezett tudományos tanácskozáson, amelynek következtetéseit akár változó kormányaink is felhasználhatják majd a jövőben.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'