JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 18.36

Minimum

Pár nappal a nagy székely erődemonstráció után már higgadt fejjel elgondolkozhatunk azon, hogy ezúttal miért nem voltak szélsőséges megnyilvánulásai a szervezett vagy spontán többségi nemzeti hisztériának.

Hisz a korábbi években akár egy százszor vagy ezerszer jelentéktelenebb magyar jellegű rendezvényre, eseményre is provokációkkal, tiltásokkal, hatósági és bírósági feljelentésekkel, fülsiketítő, bombasztikus fenyegető nyilatkozatokkal reagált a hatalom, az egész román politikai osztály és sajtó.

Băsescu elnök az unokáját sétáltatta, amiről, persze „véletlenül”, a sajtó is értesült, a két nagy magyarfaló, C. V. Tudor és Funar egymás kölcsönös szidásával volt elfoglalva, miután Kolozsvár egykori fura ura állítólag ellopta korábbi istenségétől a Nagy-Románia Pártot, az írott és elektronikus sajtó pedig megpróbálta vagy elhallgatni, vagy bagatellizálni az ötvenhárom kilométeres békés menetet és élő emberi láncot.

A jelenlegi hatalom második számú vezetője, Crin Antonescu, a liberálisok és a szenátus elnöke engedte csak meg magának vasárnap, hogy ismét kimutassa magyarellenességét, Ponta hétfőig várt, akkor is csak újságírói kérdésekre válaszolva adta tudtul, hogy autonómia-ügyekben valóságos doktor, ha igénylik, szemináriumot is tart e kérdéskőrről, a román kormány az Alkotmány és az Európai Unió követelményei szerint viszonyul a székelység és magyarság autonómia-követeléseihez.

Legyünk őszinték: ez a minimum, amire jó esetben számíthattunk, ami a másik részről még maximumot jelent.

Még.

És volt még egy minimum, aminek már akár örvendezhetünk is, ha tartósnak mutatkozik: nevezetesen az, hogy az újabban megoszlott és megosztott erdélyi magyarság politikai pártjai és civilszervezetei ezúttal megtalálták azt a magyar nemzeti minimumot, mely kapcsán meg tudtak együtt megmutatkozni és lépni tudtak, egy közös nemzeti ügy akciójának idejére legalábbis elszívták a békepipát, és október huszonhetedike megmutatta, hogy összefogással igenis lehet eredményt elérni.

Az elmúlt vasárnap azt is bizonyította, hogy erdélyi magyar nemzeti érdekeink felülírják a pártérdekeket.

Tanulság lesz ez a következő évi EU-parlamenti és államelnöki választásokra ugyanúgy, mint annak megértésére, hogy a közös minimális platform kialakítása igenis lehetséges a többi létfontosságú kérdésekben is, beleértve Románia új területi átszervezésének, vagy az erdélyi magyarság kormányszereplésének ügyét is.

Csodákban nem bízhatunk, csak kitartó, bölcs, megalkuvás nélküli reálpolitikában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'