JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.18

Orcátlanság

Finoman fogalmazva legalábbis orcátlanság, hogy a szenátus hétfőn elutasította a gyermeksegélyekre vonatkozó törvény módosítását.

Azt kellene mondanunk, hogy pofátlanságról van szó, ám nem szeretnénk lealacsonyodni a politikai osztályunk köreiben és intézményeiben elfogadott kocsmai nyelvezethez, melynek kulturálatlansága már önmagában is magyarázatot ad a bukaresti állami és politikai élet alacsony színvonalára.

Ezúttal csupán arról lett volna szó, hogy a törvényhozás felsőháza áldását adja arra, hogy január elsejétől a gyermeksegélyeket is indexálja az állam az infláció mértékében, hogy a gyermekes anyák, a családok gyakorlatilag ne kapjanak kevesebb támogatást, mint eddig, ami a világ legtermészetesebb dolgának tűnhet.

Mivel sarkalatos törvényről van szó, ami kétharmados többséget jelent, a törvénymódosítás elfogadásához legalább 89 szavazatra lett volna szükség, nem jött össze csak 79, mivel 14 honatya és honanya az indexálás ellen szavazott, 17-en pedig tartózkodtak a szavazástól.

Pedig november tizenkettedikén még a munkaügyi szakbizottság is úgy döntött, hogy támogatja az indexálást, sőt, azt javasolja a plénumnak, hogy azt 2015-ben is folytassák.

Az orcátlanság csúcsa mindezek fölött az, hogy az amúgy is megdöbbentően, sőt, röhejesen alacsony összegű romániai gyermekpótlék indexálása révén az anyukák és családok ugyancsak nevetségesen alacsony pluszpénzhez juthatnának, amit alig érezne meg a családi költségvetés.

Szakemberek számításai szerint a nulla és 2 éves korú gyermekek 7-8 lej pluszhoz jutnának, a 2-18 évesek pedig, írd és mondd, 1,8-1,9 lejhez.

Nem tudjuk, kik voltak azok a honatyák és honanyák, akik még egy ilyen, rágógumira se elegendő összeget is sajnáltak a gyerekektől, s azt sem, hogyha netalán közhírré teszik, szembe mernek-e nézni még a gyerekekkel és az anyukákkal, ki mernek-e még menni szavazókörzetükbe, s elvárják-e továbbra is, hogy még egyszer megválasszák őket.

Történt pedig mindez ugyanabban az időben, amikor a kormány egy olyan határozatot hozott, amely klientúrájának egy része számára huszonötszörösére emeli jövedelmét.

Az állami vállalatok vezetőtanácsaiba delegált politikai kiskatonákról (és nem szakemberekről) van szó, akik ezentúl (fizetésükön felül) akár 3000-4000 eurót is kaphatnak csak azért, mert részt vesznek egy ülésen.

Hát mi ez, ha nem orcátlanság?


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Ördög Imre / Kedd, 2013. november 19., 19.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Be kéne vezetni Demény Pál ötletét, a gyermekeknek is legyen szavazati joguk, amit a szüleik gyakorolnának helyettük, mindjárt emelkedne a gyerekpénz is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'