JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 14.43

Tabló

Bejárta az országot a hír: a Régiófejlesztési Minisztérium európai korrupcióellenes osztályának főnökévé egy olyan népdalénekesnőt neveztek ki, akinek semmi köze e fontos területhez, se végzettsége, se tapasztalata nincs ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessen.

A 29 éves szemrevaló hölgyikét, persze, pártkritériumi alapon javasolták a magas és felelősségteljes kormánytisztségre, valahonnan Máramarosból. A komikus, vagy tragikus, de inkább tragikomikus mesés valóságnak nem az a tanulsága, hogy a kivétel erősíti a szabályt, hisz nálunk az a kivétel, ha kompetens szakember kerül vezető tisztségbe, az pedig a kivételek kivétele között is ritka, hogy becsületességből, gerincességből is jól vizsgázzon, ne legyen korrupt.

Nos, e hölgyikéről eddig csak jót hallhattunk: amikor e kinevezésről közvetlen főnökét, a miniszterelnök-helyettesként is tevékenykedő államminisztert kérdezték, ő azt válaszolta, hogy nem tudja, miként dalol beosztottja, a rábízott feladatokat azonban kitűnően teljesíti, tehát nincs mit beszélni e kérdésről.

Egy másik szép hölgyikét nemrég a Pénzügyminisztériumban láthattunk tanácsosi minőségben, akinek ugyancsak annyik köze van a pénzügyekhez, mint borjúnak az ábécéhez, s mint elárulta, takarékosságtanból osztogatja tanácsait.

Csupán két új példát említettünk fennebb arról, hogyan mennek a dolgok még fennebb, bár említhettünk volna más eseteket is, amelyekkel a sajtóból értesülhettünk: egy magas rangú ügyészről, aki százmilliós nagyságrendű elkobzott pénzt vesztett el pókeren, egy megyei nyugdíjhivatali vezetőről, akit csak tökrészegen lehet munkahelyén látni, és így tovább, és így tovább.

De már nem csodálkozunk semmin.

Hisz gondoljuk csak el: az Európai Parlamentben még nem is olyan régen Gigi Becali volt juhászlegény képviselte Romániát, aki most börtönben van, s azelőtt a román parlamentben fél-analfabétaként a jogi bizottságban tevékenykedett; a tanügyi bizottságban olyan honatyák is osztogatják a tanácsaikat, akik gyerekkorukban is alig láttak iskolát.

Továbbá: jelenlegi miniszterelnökünk is kénytelen volt törölni életrajzából a doktori címet, mivel kiderült, hogy lopta disszertációja anyagát, államfőnek a következő évi választásokra egy olyan volt tévés kalandor revolver-újságíró is jelentkezett, akit egy jogállamban rég lakat alatt tartanának, s nálunk még az is csodának számít, hogy megszüntették zsaroló csatornájának adásait.

Hát, kérem, ha ilyenek a vezetőink, megérdemeljük a sorsunkat.

Többségüket ugyanis mi választottuk, az pedig már nem oszt és szoroz, hogy retyerutyasági, párt- és szimpátialapon kineveznek maguknak néhány szolgalelkű alattvalót.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'