JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.42

Tigrisábránd?

Ezekben a napokban, amikor ránk tőrt a tél, egy újabb ábránddal melegíthetjük magunkat.

Azzal nevezetesen, hogy Románia lesz Európa tigrise.

A látványos gazdasági ugrások várható csodájáról Ponta miniszterelnök úr nemrég már több külföldi hírforrásnak is tett hangsúlyos említést, tegnap viszont már a Bukarestben tartózkodó kínai miniszterelnök is annak a reményének adott hangot, hogy Románia hamarosan Európa tigrisévé válik.

Míg ifjú kormányfőnk szavaiban jogosan kételkedhetünk, Li Ko-csiang úr kijelentését, ha óvatosan is, érdemes komolyan venni, de csak akkor, ha az ország egymással macska-egérharcot játszadozó vezetői megértik, hogy ez az álom csak akkor válhat valósággá, ha ezért tesznek is valamit, megdolgoznak érte, nemcsak a sült galambra várnak, mint az Európai Unió esetében.

Hisz igaz ugyan, hogy a kínai kormányfő mellényzsebében csillagos égnyi dollárt hozott magával, amiből több mint tíz milliárdot Romániának ajánlott fel, de jól tudjuk, mi történt az EU által önzetlenül felajánlott térítés nélküli milliárdokkal: vagy képtelenek voltunk azokat még felvenni is, vagy elherdálták, ellopták a pénzeket.

Az is igaz, hogy a világ jelenleg második gazdasági nagyhatalmának is érdeke lenne a bukaresti tigrisszerep, hisz hídfőállást keres az európai piacon tőke- és árufölöslegének értékesítésére, egy olyan ajtót, amely az Európai Uniót is megnyithatná számára. Nem véletlen, hogy Washington és Brüsszel is aggódva figyeli a kínai terjeszkedést, s a most Bukarestben lévő 16 közép- és kelet-európai ország vezetőit is figyelmeztette állítólag, hogy lassabban a testtel, legyenek szívesek az EU és Kína közötti kapcsolatok keretei között maradni.

Azt már tudjuk, hogy e bukaresti csúcson a magyar, a szerb és a kínai kormány megegyezett egy olyan gyorsvasút kínai megvalósításáról, amellyel Budapestről Belgrádba 8 óra helyett már három óra alatt el lehetne jutni.

Egyelőre azonban nem ennyire kézzel foghatóak a grandiózus bukaresti megállapodások, függetlenül attól, hogy a cernavodai atomerőmű két új blokkjának megépítéséről, egy vízi erőmű és egy szénerőmű építéséről, sztrádaszakaszról, az Oltchim megvásárlásáról vagy egyéb szándékokról van szó.

Be jó is lenne, ha valóban Európa tigrisévé válhatnánk!

S ha nem kellene drukkolnunk azért, hogy néhány esztendő múlva ne újabb elvesztett illúzióinkon siránkozzunk.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'