JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.43

Vicckorszak

Ismét megjelentek a politikai viccek, s újabban már szélsebesen terjednek.

Hogy jó jelet mutat-e ez a jelenség, vagy aggodalomra adó okot, ki-ki eldöntheti, vagy megkérdezheti a társadalomtudományokban jártasokat, hogy milyen történelmi időszakokban szoktak sírva vigadni az embertömegek.

A nem legfiatalabb nemzedékekhez tartozók jól emlékeznek még arra, hogy a diktatúra éveiben milyen jókat röhögtünk a Csau-vicceken, pedig csak suttogva, bizalmas körökben lehetett azokat elmondani, s arra is, hogy a rendszerváltás utáni években kiszáradt a politikai humor tengere az országban.

A régi és új vicckorszak között van azonban egy lényeges különbség: a mai viccek elhangzásáért már nem jár munkahelyi elbocsátás vagy börtön, a humor szóban és írásban is szabad, még ha nem is tetszik ez a hatalom új, változó urainak.

Akiknek mégis jobb, ha csak viccek szereplőivé válnak, s nem a törvényszékeké, korrupcióellenes hatóságoké. Olykor a viccek megfelelő sztaniolba csomagolva, még népszerűségüket is emelhetik.

Odáig jutottunk, hogy már a legújabb földrengésről is számtalan vicc kering, pedig Vrancea nem viccel velünk.

A Funar-szerű hazaffy atyafiak szerint például a székelyek azzal dicsekszenek, hogy a rengéseket hamarabb észlelték, mint a bukarestiek, mivel azokat a zászlók jelezték, s köztudott, hogy a középületeken sokkal több székely zászló leng, mint hivatalos román nemzeti trikolor.

Băsescut is megkérdezték: érezte-e a rezgéseket. Nekem szerencsém volt, válaszolta államfőnk, a whiskys poharam ugyanis már csak félig volt, nem tudott kiömleni.

A Nagy Alvó, Antonescu szenátus elnök úr semmit sem érzett, aludt tovább a rezgések alatt. Hogy ébredtem volna fel, mikor még az 1977-es alatt is nyugodtan aludtam, mondta.

Ponta úr viszont ismét ellentmondott önmagának: miniszterelnöki minőségében 2,8 fokosról, képviselőként 5,5 erősségűről tudott.

Hát így tükröződnek napjainkban a legújabb események.

Amelyekre már az Úristen is felfigyelt.

Lenézett az Égből, s miután megsajnált minket, csodazsákjából kirázott egy nagy aranybányát Verespatakra.

Szent Péternek meg azt mondta: azt hiszem, ezzel sem fognak tudni mit kezdeni, olyan rossz vezetőket küldtem közéjük.

Folytatása nem itt következik. Hanem otthon, baráti körökben, társaságban. Hisz ismét oly sok a politikai vicc, hogy tengert lehetne velük rekeszteni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'