JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.50

Kisebbségvédelem

Autonómia és természetvédelem: a kettő összekapcsolása csak első látásra tűnhet meglepőnek. Az Európai Szabad Szövetség és a Zöldek közös európai parlamenti frakciójának marosvásárhelyi konferenciája kiemelte az összefüggést.

Az államoknak ugyanúgy fel kellene lépjenek a nemzeti kisebbségek védelmében, ahogy teszik a veszélyeztetett állat- és növényfajok esetén. Európa felismerte ugyan a biológiai diverzitás értékét, a kisebbségek esetén a helyzet azonban korántsem ilyen egyértelmű. Noha egy nyelv- vagy nemzeti kultúra legalább annyira értékes, s legalább akkora védelmet érdemelne, mint mondjuk egy madárfaj.

Ahogy a Tőkés László szervezte nemzetközi konferencián elhangzott, számos EU tagország rájött a kisebbségi kultúrák jelentőségére, a kisebbségekkel való kiegyezés fontosságára. Felépítették a kisebbségvédelmi rendszert, melyen leghatékonyabb eleme éppen az etnikai alapú autonómia. Lépésről lépésre történt: a belgiumi flamand Nelly Maes és a skót Ian Hudghton előadásából a romániai közönség is megismerhette, hogy Spanyolország és Belgium nem vált egyik napról a másikra egységes nemzetállamból föderális alakulattá, s Nagy Britanniában és Olaszországban is csak idővel jött létre, a skót és walesi, illetve dél-tiroli autonómia.

Ellenben mások – többnyire a volt szocialista országok és természetesen a kisebbségi elnyomás mintapéldája, Franciaország – az autonómiában csupán a szeparatizmus felé vezető utat látják. Jóllehet a józan ész arra utal, hogy a sorsával elégedett kisebbség hű marad az országhoz, míg az elnyomott előbb vagy utóbb megpróbálja lerázni az igát. A kisebbségek akaratának elnyerése ugyanis hatékonyabb a hatalmi nyomásnál.

Az utóbbi években történt előrelépés ellenére, Románia továbbra is az autonómiától irtózók kategóriájába tartozik. A román szemlélet nincs meggyőződve attól, hogy az etnikai sokszínűség gazdagítja az országot, s ezért a diverzitás fenntartását hosszú távon biztosító intézkedésekért sem lelkesedik. De hát az utóbbi évek természet-pusztítása tükrében világos, hogy Románia a természeti diverzitás előnyeiről sincs igazán meggyőződve.

Remélhetőleg csak ideiglenesen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. július 07., 14.10 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ugyan már, nem meglepő, vagy úgymond az meglepő hogy az RMDSZ-nek miért nincs egy erős "zöld ága", mert együtt nagyon passzolna nemcsak a régi vállasztótábornak. És még volna más is az RMDSZ felkéne vállalja az összes "kisebbséget": a mozgáskárosultaktól egész a homokosokig, mert bárhogy is vesszük nem kürtölhetjük a tolleranciát egy kisebbséggel szemben, a másikkal szemben meg diszkriminativ, betokosodott eszméket valljunk.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'