JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.44

Lehallgató a stekkerben

A stekker, talán nem mindenki érti a német, egyébként mifelénk elterjedt szót, magyarul dugó, elektromos csatlakozó: olyan, többnyire falba épített apró (kerek, vagy négyszögletes) szerkezet, amelybe egy háztartásban az elektromos csatlakozásokat – tévét, rádiót, hűtőgépet, kenyérpirítót stb. – bedugja a polgár, hogy azokat villanyárammal üzemeltesse.

Jó néhány héttel ezelőtt – akkoriban megírtam – magam is felfigyeltem a jelenségre. Bár az nem volt új számomra, hisz a módszer, mondhatni, „ősrégi”, már amennyiben és amikor azt a technikai fejlődés lehetővé tette. Talán nem tűnök nagyon bölcsködőnek, ha kijelentem, felelősségem tudatában: az ókorban, középkorban, meg az újkor elején ilyesmi egyáltalán nem volt, ilyen stekker általi lehallgatás. 


***


A teljes anyagot a Nyugati Jelen régiós napilapban olvashatják. 

 

Az előfizetési feltételekről a 0257/280-751-es telefonszámon lehet érdeklődni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Sanyi / Péntek, 2018. február 02., 23.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

\\\"A stekker, talán nem mindenki érti a német, egyébként mifelénk elterjedt szót, magyarul dugó, elektromos csatlakozó: olyan, többnyire falba épített apró (kerek, vagy négyszögletes) szerkezet, amelybe egy háztartásban az elektromos csatlakozásokat – tévét, rádiót, hűtőgépet, kenyérpirítót stb. – bedugja a polgár, hogy azokat villanyárammal üzemeltesse.\\\"

A mondat ket fele nem passzol egymashoz. :D A stekker az stekker (dugo), de a magyarazat a konnektort (aljzat, dugalj) irja le.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'