JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 14.51

Lehoczky Attila

Beiktatása után tárgyalják Iohannis összeférhetetlenségi ügyét
Kedd, 2014. november 25., 20.00 (2 hozzászólás)
Beiktatása után tárgyalják Klaus Iohannis megválasztott államfő összeférhetetlenségi ügyét – derült ki a legfelső bíróság keddi határozatából. »

Péntek, 2009. december 18., 15.54 (21 hozzászólás)
Az elmúlt két hétben több oldalról is megkerestek, hogy az aradi magyar kulturális élettel foglalkozó gondolataimat, eszmefuttatásaimat egészítsem ki. »

Péntek, 2009. november 27., 21.22 (51 hozzászólás)
2000. január 5-én, a Nyugati Jelen hasábjain jelent meg Puskel Péter Beszélhetünk-e magyar közművelődésről Aradon ? című írása. »

Csütörtök, 2009. november 12., 17.46 (16 hozzászólás)
A romániai magyar kultúrközpontok, legyenek azok egyetem vagy egyéb kultúrintézmény körül kiépültek, mozdonyszerepet játszanak az értelmiségi életben, a művészeti innovációban és a leendő vezető réteg kitermelésében. »

Csütörtök, 2009. november 05., 17.37 (7 hozzászólás)
Ha összehasonlítjuk a második bécsi döntést megelőző évek romániai magyar kulturális életét az 1990-ben létezővel, nagyon elszomorító képet kapunk. »

Hétfõ, 2009. november 02., 17.24 (3 hozzászólás)
Kilencven év idegen uralom, köztük negyvenkét év kommunizmus és húsz év tranzitdemokrácia alaposan megtépázta a hajdani domináns magyar kultúrát. »

Csütörtök, 2009. szeptember 24., 19.59 (17 hozzászólás)
Szerdán délután gyalogosan indultam a belváros irányába. Kellemes és barátságos idő volt, mondhatni sétára való, ezen túlmenően pedig kíváncsi voltam, hogy milyen stádiumában tart a Pécskai út elején levő bevásárló-központ építése. »

Szombat, 2009. március 07., 02.08 (17 hozzászólás)
Pedig nem mentem messzire, talán csak a szomszéd utcáig, a legközelebbi hipermarketig, talán átfutottam távirányító segítségével a kereskedelmi tévécsatornák kínálatát, megnéztem az esti híreket, belehallgattam a népszerű rádióműsorokba, hírportálokat nézegettem, elmosolyogtam a kezet rázó markótőkésen, vagy elolvastam a héten diplomáciai zűrbe keveredő mindenható miniszterelnök véleményét kis magyar hazánk ilyen-olyan ügyeiről. »

Péntek, 2009. február 27., 16.17 (0 hozzászólás)
Legalábbis megszorongatjuk. Vagy valami hasonló. Mármint a gazdaságot, a politikát, a kiadásokat, a fölöslegesen kiabálókat, a próbálkozókat, az egységkovácsolókat, az ezt ellenzőket, a vészmadarakat, az elnököt meg a miniszterelnököt, a kihívókat, a nacionalistákat és a túlautonóm hangulatúakat. »

Csütörtök, 2009. február 19., 11.31 (12 hozzászólás)
Adva van egy aprócska állam. Nincs messze tőlünk, bár sokat himbálóznánk a balkáni utakon, amíg eljutnánk odáig. Periférikus terület, reménytelen gazdasági helyzettel, instabil belpolitikával, eleve kiszolgáltatva a nagyhatalmi ambícióknak. »

Csütörtök, 2009. február 12., 13.54 (18 hozzászólás)
Meglepően hasonló hatást keltett a magyar és román fél között a vasárnap hajnalban elkövetett gyilkosság. A halott vére egy táplálás után ordító termékeny neorasszista talajra hullott és pár nap alatt sok tízezer emberrel bővülhetett a szélsőbb jobboldali beállítottságúak száma. »

Csütörtök, 2009. február 05., 13.30 (8 hozzászólás)
Nem tudom miért gondoltam úgy hétfőn kora este, hogy villamossal megyek haza. Elhibázott ötlet volt a részemről, bár eredetileg úgy gondoltam, hogy jobb lesz zötykölődni egy kicsit hazafelé, ha már amúgy is gyalog érkeztem a belvárosba. »

Szerda, 2009. január 28., 20.11 (17 hozzászólás)
Nemrég egy gondolatsoromban azt írtam, hogy csak abban az esetben tudom elképzelni a Markó-Tőkés találkozó harmadik kiírását, ha az RMDSZ-nek nem lesz más választása. Arra következtetésre jutottam, hogy az elmúlt  két forduló keserű tapasztalatai, valamint Tőkés kétszeri hirtelen (és következetesen meg nem magyarázott) visszavonulása miatt az RMDSZ vezetősége annak ellenére nem ül majd újból asztalhoz, hogy a rommagyar kérdés ezt kívánja. »

Csütörtök, 2009. január 15., 12.30 (13 hozzászólás)
Másfél hónap telt el a november végi választások óta. Másfél hónap, amely elméleti szinten már válaszokat kellett volna adjon a leendő hatalom felépítésének kérdéseire, választ arra, hogy ki, hogyan és miért fog vezetni minket, az istenadta népet, akinek érdekében és boldogulásáért élnek-halnak választott parlamentereink. »

Szerda, 2009. január 07., 21.00 (11 hozzászólás)
Amíg Mirek Topolanek cseh kormányfő és január 1-től a EU soros elnökségét betöltő Csehország egyik fő vezetője az oroszokat fenyegeti a már-már túllihegett gázproblémák kapcsán és Közép, valamint Kelet-Európában fagyhalállal fenyegetik a békés lakosságot, a romániai média jelentős része azzal van elfoglalva, hogy a fő állami tisztségek milyen arányban lesznek elosztva a koalícióra lépett pártok között és ki lesz a prefektus a különböző megyékben. »

Vasárnap, 2009. január 04., 12.00 (21 hozzászólás)
Tél volt, hideg volt, jelentős mínuszokat mutatott az ablak sarkába felszerelt hőmérő. A világ megpróbált kivilágosodni, de a világosszürke, párnás felhőzet ezt csak lassan tette lehetővé, kilenc órakor még mindig gondok voltak a látásviszonyokkal. »

Vasárnap, 2008. december 28., 13.30 (1 hozzászólás)
Év vége felé hasznos és érdekfeszítő tevékenyég visszagondolni az elmúlt 365 nap miértjeire és hogyanjaira. Mindezekből lehet és kell konzekvenciákat levonni és nem árt ha összehasonlítjuk ezeket a korábbi évek tapasztalataival. »

Csütörtök, 2008. december 18., 12.26 (5 hozzászólás)
Megmondom mit szeretek a plázákban: nagyok, vidámak, légkondicionáltak és általában alkalmasak arra, hogy az ember ne érezze magát egyedül. Kedvünkre sétlhatunk jobbra és balra, elmélázhatunk a pultok és az akciók között, táthatjuk a szánkat a trendi dolgok és az árak láttán. »

Vasárnap, 2008. december 14., 21.00 (1 hozzászólás)
Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik szeretik a számokat, statisztikákat és hisznek abban, hogy néhány matematikai műveletből kisebb vagy nagyobb következtetéseket lehet levonni. »

Szerda, 2008. december 03., 20.39 (32 hozzászólás)
Nem hittem volna, hogy a vasárnap-hétfői másfél napot egy nehezebb hétfő-kedd fogja követni. Ez egyszer nem fizikai nehézségekről, kínos ébren akarok maradni hangulatról volt szó, hanem ennél sokkal rosszabbról, stresszről, üres félórákról (amikor semmit nem lehetett tudni), beadott-megtárgyalt panaszokról (amelyekre a Választási Iroda minél korábban kellett választ adjon) és persze a második leosztás körüli bonyodalmakról. »

Péntek, 2008. november 28., 12.00 (5 hozzászólás)
Nem lesz könnyű hétvégénk, kedves Olvasók, annak ellenére, hogy hosszúnak ígérkezik, megtoldják egy nappal, amelyen a lakosság egy része ünnepelni fog, egy másik része győzelmet arat, megint egy másik részének bánat keveredhet a várható tűzijátékok fényébe, a könnyűzenei koncertek kavalkádjába. »

Péntek, 2008. november 21., 21.30 (15 hozzászólás)
Péntek volt, este fél tizenegy. Kigyúltak a fények, tapsvihar tombolt, a színészek meghajoltak és méltán fogadták a bravókat. Nehéz és zsúfolt mondanivalót hagytak maguk után, gondolatokat ébresztettek, kérdéseket vetettek fel, mondhatni kis ünneppé változtatták az estét. »

Csütörtök, 2008. november 06., 12.45 (1 hozzászólás)
Kampány van, kedves olvasók. Kampány van a plakátokon, a villanypóznákon, házak ablakaiban, a nagy terek magas épületein, a médiában, sőt az erre kijelölt hírdetőtáblákon is. »

Csütörtök, 2008. október 30., 14.00 (2 hozzászólás)
Szerdán este viszonylag fáradtan értem haza egy problémás munkanap és egy rosszul sikerült labdarugó-mérkőzés után, vegyes érzelmekkel töltve egyrészt a tanügyben uralkodó örökzöld káosz, másrészt kedvenc csapatom csatárainak tehetetlensége miatt. »

Hétfõ, 2008. október 27., 22.00 (4 hozzászólás)
Mire ez a rövid írás nyomdafestéket és/vagy számítógépes byteokat lát, a rendőrök hazavonultak Budapest utcáiról, elkaptak egy-két szélsőségesen nacionalista magyar fiatalt és még jó pár olyat, akik csak egyszerűen bámészkodtak, a rendőrség és a rohamosztagok máris sikeresen kipróbálták az új tömegoszlató módszereiket, az újságok és hírcsatornák pedig kedvükre boncolgatták a miérteket, a politikai túlkapásokat, elmarasztalták a szélsőséget és példálózkodtak a toleranciával. »

Csütörtök, 2008. október 23., 22.00 (7 hozzászólás)
Mire ez rövid írás nyomdafestéket és/vagy a számítógépes byteokat lát, valószínűleg már hazavonultak a rendőrök Budapest utcáiról, elkaptak egy-két nagyon nacionalista magyar fiatalt és még jópár olyat, akik csak egyszerűen bámészkodtak, a rendőrség és a rohamosztagok máris sikeresen kipróbálták az új tömegoszlató módszereiket, a pénteki újságok és hírcsatornák pedig kedvükre boncolgathatják a miérteket, a politikai túlkapásokat, elmarasztalhatják a szélsőséget és példálózkodhatnak a toleranciával. »

Szerda, 2008. október 15., 18.30 (42 hozzászólás)
Tipikus MSZP-s gondolkodásra vall a most készülő valami elnevezése. Valami amitől sokan sok mindent várnak, megbékélést, tudatos kormányzást, bajokból való kilábalást és általában összefogást. »

Csütörtök, 2008. október 09., 14.30 (17 hozzászólás)
Álmosan és didergősen álltam hétfő reggel a buszmegállóban, vártam a menetrendszerinti járatot, amellyel iskolába szoktam menni. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'