https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 00.02

Lelkiismeret-furdalás

Ahozzánk hasonló gyalogpolgárnak égnek áll minden hajszála, amikor arról értesül – megbízható, hivatalos forrásokból –, hogy menynyibe kerül a június elsejei önkormányzati választás.


Itt nem azokra a pénzöszszegekre gondolunk, amelyeket az államkincstárból vesznek ki az adófizetők pénzéből a listák nyomtatására, pecsétek beszerzésére, a választási irodák és bizottságok költségeinek fedezésére, hiszen jól tudjuk, hogy a demokráciának ára van.

Hanem azokra az óriási summákra, amelyeket a pártok és bizonyos jelöltek költenek el annak érdekében, hogy rájuk voksoljunk.
Vajon gondolt-e arra valamelyik fiatal ezekben a napokban, amikor egy kampánykoncerten részt vesz, hogy azért legkevesebb 10 000 eurót fizettek a szervezők?

Hányan értesültek arról, hogy Bukarest Băsescu-párti főpolgármester-jelöltje eddig csak a nyomtatott hirdetésekre 269 866 eurót költött (plusz 12 ezret az előkampányban), a Tăriceanu-pártié 84 941 eurót (plusz az előkampányban több mint 22 ezret), a hivatalos szociáldemokrata jelölt 86 218-at (plusz 24 ezret már korábban), még a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának teljesen esélytelen jelöltje is több mint tízezret.

Hányan tudják azt, hogy egy-egy jelölt internetes választási blogjának költségei is a százezret súrolhatják adott esetben a fővárosban, s hányan elmélkedtek azon, hogy egy bizonyos volt miniszter, aki most egyik megyénk tanácselnöke akar lenni, úgy félmillió euróval számol tisztsége elnyeréséhez?

A hozzánk hasonló gyalogpolgárnak azonban igazán akkor áll minden haja szála az égnek, amikor az utcán, választási gyűléseken vagy a tévé képernyőjén azt látja, hogy az idei önkormányzati választás sem hozza el országos méretekben a lejárt határidejű politikai osztály cseréjét, a jelöltek között ma is vannak még volt szekustisztek, szekustábornokok fiai ugyanúgy, mint korrupciós ügyekbe keveredett mihaszna perszónák, akiket a bukaresti vagy megyei magas rangú sógorság-komaság mosószere újból és újból kifehérít.

Mert hát, ugye, a pénz beszél, mi csak választunk.

Vasárnap éppen olyan helyi vezetőket, amilyeneket megérdemlünk.
De, ha elmegyünk szavazni, ha nem, másokat nem hibáztathatunk ezért, csak nekünk lehet majd lelkiismeret-furdalásunk.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'