JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 02.06

Lendület

Alapos kárt okozott a „Sarah úragán” a demokraták választási esélyeiben. John McCain tizenkilencre alsót húzott, amikor Alaszka kormányzóját, Sarah Palint választotta alelnökjelöltjének. Két héttel ezelőtt az ötgyerekes családanya – egykori szépségkirálynő – ismeretlen volt. Ma Amerika ünnepelt sztárja.

Eddig Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje volt a kedvenc: a sokszínű, világi, liberális Amerikát jelképezi, szavazóbázisát is eme társadalmi rétegek adják. Obama a változást tűzte ki célnak, noha nemigen részletezte milyen változást akar, s milyen eszközökkel. Karizmájának köszönhetően sokan elnézik tapasztalatlanságát, hiszen sem belpolitikai, sem külpolitikai téren semmilyen számottevő tevékenység sem fűződik nevéhez. A republikánusok ezért felfújt lufinak próbálják beállítani: kívül ragyogó, belül viszont üres, aki bőrszínén és változási szlogenjén túl nem sok mindennel kecsegtet.

Ellenben John McCain republikánus jelölt régi harcosnak számít: a vietnámi háború hőse 22 éve szenátor, a washingtoni politikai rendszer oszlopos tagja. Éppen ezért a demokraták arra játszanak, hogy McCain nem újítást, hanem George Bush leköszönő elnök népszerűtlen politikájának folytatását jelentené. Ezzel McCain is tisztába van, igyekszik is elhatárolódni Bushtól, ahol csak lehet.

Csakhogy a 72 éves McCain nem karizmatikus: a hagyományosan konzervatív angol-szász elit, valamint a vallásos meggyőződésű konzervatív értékrendű lakosság támogatására számít, korántsem képes azonban úgy lázba hozni a tömegeket, mint demokrata ellenfele.

A népszerű Sarah Palin viszont pontosan ezt teszi: McCainnél konzervatívabb értékrend mentén lendületet vitt az elnökválasztási kampányba. Színrelépésének köszönhetően McCain 4 százalékos előnyre tett szert, míg korábban Obama vezetett 7 százalékkal. Palin főleg az Obamaval szemben a belső választáson vesztes Hillary Clinton női szavazóit, valamint a fiatalokat és a határozatlanokat képes megnyerni a republikánusok számára.

A meglepett demokratáknak egyelőre nem tudják kezelni a Palin fenomént. Biztos azonban, hogy élénk kampányra számíthatunk a hátralévő két hónapban. A fagyos Alaszka „hoki-anyukája” lázba hozta Amerikát.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Straub József / Szerda, 2008. szeptember 10., 17.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem szégyen a jenkiktől tanulni.
Gyurcsány is kinevezhetné helyettesének, mondjuk Dundikát …

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'