JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 01.33

Melléfogás

Nem politikai pártként indul az MPP az őszi választáson, hanem függetlenként indítja embereit azokban a körzetekben, ahol esélyesnek véli.

Az MPP elnökségének minapi döntése komoly elégedetlenséget okozott a párton belül: a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi szervezet is bírálta a döntést, a pártként való indulást javasolva alternatívaként.

Jóllehet a belső széthúzás tükrében a döntés korántsem tekinthető véglegesnek, a polgáriak válsága felszínre tört. A Tőkés László tavaly novemberi sikerén felbátorodó polgáriakat hideg zuhany érte a júniusi helyhatósági választásokon. A vártnál szerényebb eredmény azonban lényegesen meggyengítette alkuerejét az RMDSZ-el folytatott tárgyalások során. Amelyek nem vezettek semmilyen eredményre. Nem is vezethettek, mivel az RMDSZ országos vezetősége nem hajlandó semmilyen engedményre: különben az alternatív irányzatok nem szorultak volna ki a szövetségen kívül. Engedményre csupán a polgáriak támogatottsága kényszeríthette volna.

Az MPP gyötrelme tehát folytatódik. S a minapi döntés aligha jelent megoldást. Legfeljebb rövid távon. Egy-két független jelölt talán besurranhat a parlamentbe, mindenesetre könnyebben, mint az MPP az alternatív küszöb által, azaz 3 szenátori és 6 képviselői körzet megnyerésével. Viszont éppen a párt jogosultsága válik kérdésesé: miért is volt akkora csinnadratta az MPP bejegyzése körül, ha emberei ugyanúgy függetlenként indulnak, mint azelőtt?

Felvetődik azonban a felelősség kérdése is: míg Szászék nem győzték említeni Markóék felelősségét az államelnök menesztésére kiírt tavaly májusi népszavazáson való leégésért, saját maguk sem hajlandók vállalni az MPP valószínű kudarcának következményeit.

Az agónia azonban mindenekelőtt a legérzékenyebb kérdésre is fényt derít: a polgáriak tehetetlenségére. Az MPP-nek sem konkrétan megfogalmazott politikai credója, sem szervezeti háttere, sem erős emberi gárdája sincsen. A székely autonómia szlogenje, valamint Tőkés László, Orbán Viktor vagy Traian Băsescu karizmatikus személységére való hivatkozás nem elég az RMDSZ-el szembeni reális alternatívához. Amelyet az erdélyi magyarság jelentős része továbbá is szükségesnek tart.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'