JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.33

Mozgósítás

A kampányfinishez közeledve egyre inkább a mozgósítás körvonalazódik a siker kulcsának. A demokrata-liberális, SZDP, liberális, RMDSZ: párt-sorrendben aligha történhet számottevő változás. Az egyes alakulatok eredményeiben viszont annál inkább.

A szavazótáborok ugyanis kialakultak, számottevő változásokra már nem igazán lehet számítani a hátralevő időben. A nagy kihívás tehát nem ezek kiszélesítése, hanem mozgósításuk. Magyarán, az a politikai alakulat számíthat sikerre, amely jobban tudja mozgósítani szavazóbázisát.

E téren viszont senki sem remekel: az utóbbi választások tapasztalata alapján alighanem most is alacsony részvételi arányra számíthatunk, az összes előrejelzés is erre utal.

Döntő a magyarság számára is a szavazási hajlandóság. Novemberben nagyobb arányban járult az urnák elé, s számarányánál jobb eredményt ért el. Ügyesen javára fordította a korábban már-már apokaliptikus színekbe festett megosztottságot.

Nos a magyar-magyar konkurencia megmaradt – s az egység siratói dacára – most is előnyünkre fordítható. Mert a mágikus szó most is ugyanaz: mozgósítás. Végül is a konkurencia a Székelyföldre jellemző, tehát ott, ahol veszíteni való nem nagyon van. Vegyes vidéken többnyire kiegyezett egymással a két magyar alakulat, szórványban, pedig a polgáriak szinte nem is indulnak.

Kérdés azonban ki mozgathatja meg a választópolgárokat. A silány kampány és a pártok ajánlata azonban aligha serkentheti a szavazási kedvet: többnyire ugyanazok a régi arcok és kevés új ötlet. Hiányoznak a nagy kaliberű húzóemberek, mint például Traian Băsescu a román- és Orbán Viktor a magyar oldalon. Előbbi a demokrata-liberálisok mozdonya, utóbbi a Szász Jenő vezette magyar polgári szövetségé.

Mert a súlyos emberhiánnyal küzdő pártoknak egyszerűen nincsenek más húzóemberei

Ellenfeleik így is rögtön a torkuknak esnek: vagy a semlegesség áthágásának minősítve bármely államfői kijelentést, vagy a „mi kis közösségünk határainak megsértésével” vádolva a magyar volt miniszterelnököt.

Noha a szavazótábor mozgósítása – bármely alakulat javára történne – alighanem a kiemelt fontosságú lesz június elsején a magyarság számára.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Árpád / Péntek, 2008. május 23., 13.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Chirmiciu Úr!

Azt már rég észrevettem hogy a RMDSZ-t nem nagyon szivleli, vagy ugymond a választás jogát védi. Legyen, maga a választás elve nem rossz, de nem tudom megállni hogy ne mosolyogjak szánalmasan amikor a a magyar-magyar konkurenciárol beszél.

A politika nem gazdasági elveken alapul de talán a pénz és a hatalom között valami kapcsolat azért mégis van. Sokan azt vallják hogy az emlitett konkurencia valami előnyt fog majd hozni a magyaroknak. Engedje meg hogy egy pár példát emlitsek a gazdasági szférából, ahol ez a látszat választás nem termelt semmi hasznot az állampolgárnak.

Egy jó pár éve mennyivel olcsult a telefonja? Mi fejlődést jelentett számara a Connex(most Vodafone) és az Orange szolgáltatok látszatt konkurencia harca? Külömben szinte minden EU országban a szolgáltatok közötti árak lefagytak egy jó pár éve. Mit gondolja miért probál fellépni az EU parlament ez ellen?
Mi ellőnyt jelentet számára hogy több áram-energia szolgátató van Romániában? Hogy több gáz vállalat van Romániában, hogy több bank van Romániában... Mit nyert ön hogy az EU fellépett az ugymond Microsoft monopol ellen? Semmit, ugyanazt a Windowst használja nap mint nap, ugyan azt a gáz, villany árat fizessük nap mint nap, a ház reszlet sem lett kisebb, sőt. Mégis tudtunk és tudunk továbbra is választani, igaz nem mindent.

Ne értsen félre, nem vagyok kommunista a választás nem rossz magában, de NEM MINDIG JELENT ELŐNYT. Két vállalat egyszerű létezése nem jelent még konkurenciát, és ez annál igazabb minnél nagyobb a tét. A magyarok részére a tét hatalmas, és nem hogy nem jelent előnyt, hanem óriási kockázatot. Ha az ütlegelt magyarok, tiltott táblák, elfjojtott finanszirozás nem jelent kockázatot, akkor talán már semmi.

Tisztelettel,

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'