Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 05.49

„Nagyzolás helyett, segítünk”

Felhagynak a bankettekre jellemző nagyzolással, villogással és inkább más gyermekeken segítenek egy Galați-i iskola nyolcadikos végzősei, akik egy egyedülálló kezdeményezéssel vonták magukra egy ország figyelmét. A Vasile Alecsandri Főgimnázium VIII. A és és VIII. B osztályos diákjai idén lemondanak a csillogásról, a magas sarkú cipőkről, a puccos ruhakölteményekről és hétköznapi ruhában, farmerben fogják megünnepelni a nyolcadik osztály befejezését, mindemellett pénzt gyűjtenek, hogy táborba küldhessenek nehéz helyzetű gyermekeket.

Az ötletgazdák a romániai Gyermekszív Alapítványon keresztül hirdették meg a pénzgyűjtési akciót (https://inimadecopil.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=8545). Hétfőig már több mint 5700 lejt sikerült összegyűjteniük. A diákok szerint egy-egy 65 lejes adományból egy gyermek 1 napi táborozásának a költségeit fedezhetik.

Az említett alapítvány egyébként 18 éve szervez táborokat nehéz anyagi hátterű, hátrányos helyzetű családokból származó, illetve fogyatékkal élő gyermekek számára. Programjaikkal igyekeznek felejthetetlen élményekkel gazdagítani a résztvevők mindennapjait, ugyanakkor rövid időre enyhíteni számukra az élet fájdalmait. Évente mintegy 100 gyermeknek adatik meg a lehetőség, hogy eljusson táboraikba.

65 lej. Egy gyermek egy napi táboroztatása. Sok? Kevés? Mindenki döntse el magában.

A tanévzárók, bankettek, bálok időszakában manapság komoly pénzeket gombolnak le a szülőkről (már akikről lehet) a szépségszalonok. A fiús szülőknek valamivel könnyebb dolguk van – bár a mai fiúk „ellányosodása” láttán már ez is cáfolható –, a lányoknál azonban már presztízskérdés az évzáró utáni bulikon való megjelenés. Műkörmök, puccos frizurák, méregdrága smink, ruha és cipő, mindez évről évre komoly anyagi terheket ró a szülők nyakába, nem beszélve az összes többi kiadásról, ami az utolsó csengőszó, egy-egy tanévzáró, vizsgaidőszak környékén a szülőkre vár. Elittebb iskolákban egy-egy végzős leányzó „felöltöztetése” több száz lejébe is kerülhet egy családnak. (Persze szerencsére mindenütt vannak kivételek.)

Mi lenne, ha egy 40-70 lejes műkörömépítés vagy egy 70-150 lejes frizura helyett más is a nemes gesztust választaná? Hányan követhetnék a fenti diákok példáját? Hány szegény vagy beteg gyermeket lehetne táboroztatni egy-egy sminkelés vagy frizura díjából? Csak egyszer kellene lemondani a nagyzolásról. És milyen jót tennének ezzel!

Csillag Emese

 

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'