MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 04.31

Nem baj, hogy drága, de legalább mocskos és büdös

...és van, mikor szaunázni lehet a szerelvényekben, úgy nyomatják a fűtést, máskor meg – amikor kint 0 C-fok körüli a hőmérséklet – éppen meghibásodott a rendszer, és nincs melegítés a villamoson. De legalább megemelték a jegy- és bérletárakat 50 százalékkal!

Godja úr (a CTP igazgatója) azzal magyarázta a drágítást, hogy haldoklik a cég, kevés az utas. Azon gondolkodom, hogy most, hogy 2 lejről 3-ra emelték a jegyek árát, többen utaznak villamoson? Mert akkor mea culpa, igazgató úr, és gratulálok! De kétlem...

Tudjuk, hogy milyen állapotban vannak az aradi villamosok: régiek, mocskosak, büdösek, minden finnyáskodás nélkül állítom, ha nem muszáj, nem érek hozzá semmihez, megvárom, hogy mások nyomják meg a gombot, hogy kinyíljon az ajtó, könyökkel támaszkodom, vagy nagy terpeszben állok, de lassan már ahhoz sincs gusztusom, hogy egyáltalán belépjek egy szerelvénybe – leülés teljes mértékben ki van zárva! Ahogy egy román ajkú sajtós kollégám megfogalmazta: hepatită asigurată.

Más: évekig rendszeresen villamossal közlekedtem, és nem túlzok, ha azt állítom, hogy két kezemen meg tudom számolni, hányszor érkezett a program szerint kiírt időben a villamos. Jó, 3–4 perces késést nem említek, de volt, hogy 15–20 percet vártam, és akkor már nem tudtam, hogy nagyon elkésett, amelyik éppen érkezett, vagy a következő járat „futott be” túl korán. Morogtam, de kitartó vagyok és naiv, így mindig belefutottam ugyanabba a körbe.

A helyi román sajtót szemlézve az elmúlt napokban feltűnt, hogy nem csak velem van a baj. Szinte minden napra jut egy villamos-sztori, melyben aradi lakosok panaszkodnak a villamosokon uralkodó állapotokra, elöljáróinkat szidják a drágítás miatt, vagy éppen a villamosvezetők viselkedését kifogásolják. Mert bizony ilyen is van. Lehet, hogy a drágítás hozta magával a goromba „vatmanokat”? Ezt azért nem hiszem, mert 2016-ban, amikor még 2 lej volt egy jegy, az egyik központon keresztül közlekedő járaton történt összetűzés a villamosvezető és egy utas között, a vita végül tettlegességig fajult.

A napokban történt, hogy egy reggeli járaton (7.30 óra körül) a villamosban is a kintihez hasonló hőmérséklet volt, és amikor egy anyuka, aki kisfiával az iskolába igyekezett, megkérdezte a villamosvezetőt, hogy miért nincs fűtés, az gorombán válaszolt, hogy elromlott a rendszer, és hozzátette, hogy ha nem tetszik, le lehet szállni. Mentségére szolgáljon, hogy ugyanolyan gorombán, de egy jó tanácsot is adott a hölgynek, húzzon kesztyűt a kezére, miután megmutatta a sajátját, hogy ő is hasonlóképpen cselekedett. A történetet a hölgy a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, az eset eljutott a CTP-vezetőségéhez, és rövid időn belül Claudiu Godja közleményben magyarázta bizonyítványát… Vagyis a villamosvezető bizonyítványát. Azaz éppen azt nem, csupán a hidegre való tekintettel adott némi indoklást, mely szerint éppen akkor hibásodott meg a villamos fűtésrendszere, és a villamos éppen a kocsiszínbe (depó) igyekezett visszahúzódni. Az utolsó mondatban biztosította a panaszkodó hölgyet, hogy a következőkben a cég megvizsgálja a szóban forgó villamosvezető magatartását.

Pont.

Én nem csodálom, hogy haldoklik a CTP.

De bravó, Godja úr! Most legalább még több pénzért juthatnak tömény bűzhöz, és utazhatnak embertelen körülmények között a villamosokon. A többes szám harmadik személy szándékos.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'