JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.55

Okozat

Kedvezőtlenül érintheti a kétoldalú kapcsolatokat a románellenes hangulat, figyelmeztette Tăriceanu az új olasz hatóságokat. A román liberális euróképviselők keményebbek voltak: Franco Frattini EU-biztos lemondását követelték, mivel felvetette a Romániával szembeni vízumkényszer bevezetését, ami ugyebár összeférhetetlen az EU szellemiségével.

Frattini végül maga mondott le Brüsszelből Olaszország külügyminiszteri tisztségéért. A románellenes hangulat azonban maradt. Silvio Berlusconi jobboldali kormánya, pedig alighanem bevándorló-ellenes intézkedésekre készül. Választási győzelmét – beleértve a „vörös” Róma meghódítását – ugyanis a bűnözés megfékezése iránti elkötelezettségének köszönheti. Hasonlóképpen nyerte el a szintén jobboldali Boris Johnson London főpolgármesteri tisztségét, illetve Nicolas Sarkozy a tavaly májusi francia államfői választást.

Mindhármuk reális problémákra ígértek orvoslást, nem falra festett ördögökkel hadakoznak. A különbség csupán annyi, hogy London és Párizs inkább az Európán kívüli bevándorlóktól tart, míg Olaszország a románoktól. Lehet ugyan dicshimnuszt emelni az EU-ban oly szeretett multikulturalizmusnak, le lehet fasiztázni az import-bűnözés ellen fellépőket, a probléma ettől még nem oldódik meg. Végül is a lakosság biztonságának garantálása mindenütt a hatóságok kötelessége.

A – választások előtt természetesen – „aggódó” román kormány, pedig elgondolkozhatna: míg például svéd-, ír-, cseh- vagy magyarellenes hangulat sehol sincs az EU-ban, az olaszok – s lassan a spanyolok is – miért éppen az úgynevezett „latin testvérre” haragszanak? Vajon viselkedésükkel a romániaiak nem váltották ki a haragot? Az idehaza alaposan elsajátított törvényellenes viselkedési mód, pedig mennyire összeférhető az agyonhangoztatott európai értékrenddel?

Végül is a vízumkényszer 2002-es törlésénél a román hatóságok kötelességet vállaltak: kiszűrik a bűnözőket a határon. Nem tették, de felháborodnak, ha mások próbálják megtenni. S akárcsak a Brüsszelben erősen nehezményezett korrupció-ellenes „fellépés” esetén, talán nem kellene végre megcsinálni a házi feladatot, mintsem állandóan a tanár „elfogultságára” kenni a rossz osztályzatot?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'