JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 03.45
Nem helyette, hanem mellette, előtte

Oltás, ellenszer, avagy a korrekt tájékoztatásról

 
2019. február 11., 16.23
Hétfõ

Érdekeset olvastam a minap az egyik hazai honlapon, amely a cikket úgy harangozta be, hogy egy neves hazai orvos „teljesen felszámolja” (azaz cáfolja, nevetségessé teszi) egy bizonyos Olivia Steer (úrasszony vagy kisasszony, nem derül ki, az sem, hogy hazai-e vagy külföldi) az influenza megelőzését szolgáló oltás ellenszereként feltüntetett receptjét.

A megszólaltatott Raed Arafat doktor, a hazai SMURD nagyra tartott, szerintem is kiváló vezetője.

Nos, Arafat doktornak abban igaza van: az influenza ellen az oltás a legbiztosabb módszer. Az a mintegy száz hazai beteg, aki a járványnak eddig áldozatául esett, nem volt beoltva, és az is igaz, hogy az elhalálozottak más betegségekben is szenvedtek.

Szerencsére sokan vannak – ők az abszolút döntő többség –, akik nem kapják meg a betegséget, bár nincsenek beoltva ellene, mert eléggé ellenálló a szervezetük a kórokozók legyőzésére.

Vajon mitől ellenálló?

Hát attól, hogy (mint az orvosok is ajánlják), sok vitamindús eledelt, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, egészséges életmódot élnek, megtartják a higiénia alapvető szabályait stb.

Ha mindannyian eleget tennénk e követelményeknek, kisebb lenne a bármilyen járvány áldozatainak száma.

Ha... ha...

Most azonban arról beszélünk, hogy Arafat doktor nevetségessé teszi egy bizonyos O. S. nevű hölgy interneten terjedő receptjét. Amit az olvasók úgy foghatnak fel, mint teljesen értéktelent és félrevezetőt.

Bizonyára nem az általam is nagyra becsült orvos, hanem a szerkesztői tálalás a hibás, amely azt sugallja, hogy a recept eleve hibás. Pedig nem.

Az ugyanis kb. így hangzik: végy egy-egy negyed csésze összetört fokhagymát, hagymát, csipőspaprikát, lereszelt gyömbért, 3 kanál reszelt tormát, egy kanál összetört szekfűszeget, tedd egy másfél literes dunsztos üvegbe, és önts rá almaecetet. Hagyd egy éjszakára összeérni, majd egyél belőle étkezésenként 1-3 evőkanállal.

Hogy a kotyvalék ízre milyen, nem tudom – de hogy nem kártékony, abban biztos vagyok. A recept valamennyi összetevője közismerten baktérium-ellenes, s csak az esetben lehetne káros, ha a páciens bizonyos gyomor-, bél-, máj-, epe- stb. bántalmakban szenvedne.

Ez egy szerintem kiváló kotyvalék, amelyet mindenkinek ajánlanék (az említett bajokban szenvedők kivételével).

Az influenza ellen talán nem véd meg – ahhoz ott a manapság már nagyon nehezen hozzáférhető oltás –, de hogy nem árt, sőt valamit segíthet, azt biztosra veszem.

Ha az olvasó nem dől be annak, hogy ez egy félrevezető és kártékony recept.

-r -a


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'