JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.28

Önlejáratás

Honatyáink nem tudták kordában tartani szeszélyeiket, s ismét kiborították a bilit. A nyári vakáció előtt Gh. Funar nagyromániás- és Ioan Ghişe liberális (!) képviselők javaslatára olyan törvényt fogadtak el, mely kötelezi a rádió- és tévéadókat, hogy fele-fele arányban közöljenek jó-, illetve rossz híreket.

A törvény többsörösen kóros. Kóros, mert a figyelmen kívül hagyja a tényeket: egy olyan napon például, amikor több közúti baleset történik, pusztít az aszály, netán egyéb természeti csapás is adódik, a sajtó ki kell találjon megfelelő számú pozitív hírt is, csakhogy megfeleljen a parlamenti honatyák agyrémeinek. Sajtószabadság? Mit is számít az „derék” honatyáink szemébe, noha az alkotmány is leszögezi!

Arról nem is beszélve, hogy a pozitív-negatív értelmezés sokszor szubjektív: ha például a nagyromániások a bejutási küszöb alatt teljesítenek az őszi választáson, az nem biztos, hogy Funaréknak is jó hír. A kétértelmű fogalmak elemzése pedig a legsúlyosabb visszaélésekre vezethet.

Kórosabb azonban az a szemlélet, amely a törvényt szülte: nem a honatyák tetteivel van baj, hanem a sajtóval, mert nem emel dicshimnuszokat legelképesztőbb hülyeségeiknek. Bezzeg 1989 előtt, csupa jóról zengett a sajtó. Hogy Funarék mást szemléletre nem képesek, az korántsem meglepő. Az viszont meglepő, sőt, ellentmondásos, hogy a liberális honatyák éppen a cenzúra karhatalmi eszközében látják az állami beavatkozás maximális korlátozását hirdető liberalizmust!

A törvény elfogadásánál ráadásul a létszámával sem volt gond. Sem a Felix konzervatívjai javaslatára elfogadott minapi törvénynél, mely az ingatlanokat megvásárló bérlőknek adja, nem jogos tulajdonosaiknak, akiktől annak idején erőszakkal kobozta el a kommunista rémuralom. Bezzeg, amikor két politikai nagyágyú felelősségéről volt szó, nem volt elég a létszám!

Meddig járatja le a honatyák szeszélyei a demokrácia alapintézményének, a parlament – amúgy is aggasztóan alacsony – tekintélyét? Mert az ominózus törvény – a jóhiszeműség, s demokrácia iránti elkötelezettség után – immár a honatyák inteligenciáját is megkérdőjelezi.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'