JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.21

Ötezer

Több mint 18 esztendeje, 1989. december 23-án az aradi magyar újságolvasónak szokatlan című és szokatlan tartalmú lapot vitt a postás egy olyan napon, amelynek hajnalán fegyverek golyóitól emberek haltak meg sokfelé az országban.


Rendkívüli körülmények között született a Jelen.

Az első lapszám azt adta hírül, hogy előző nap Romániában megbukott a diktatúra, noha ez azon az éjjelen, amikor a szám – kizárólag újságírók kezdeményezése – készült, még távolról sem volt egyértelmű. Az azonban igen, hogy akárhogyan is alakul a továbbiakban, az előzőekhez képest a helyzet lényegesen változni fog, mert az ország lakossága végre elhatározta, hogy változtatni akar. Az újságírók pedig azt bizonyították: maguk elkötelezett hívei ennek a változásnak.

Ha a kedves olvasó ma figyelmesen megnézi az immár hosszú ideje színes nyomásban megjelenő Nyugati Jelen fejlécét, alatta azt találja: XX. évfolyam, 5000. szám. Ötezer lapszámot adtunk tehát az elmúlt 18 és majdnem fél év alatt az olvasó kezébe, kezdetben csak az aradiakéba, utóbb azonban, Nyugati Jelenként fokozatosan a Temes, Hunyad, Krassó-Szörény és Fehér megyeiekébe is. És szeretnénk hinni, hogy a legelső lapszámunkban tett ígéretünkhöz híven tisztességes krónikásai voltunk, vagyunk (és akarunk lenni a továbbiakban is) ennek a régiónak, elkötelezett szolgálói a magyar olvasónak. Az elmúlt több mint 18 évben napilapok, folyóiratok tucatjai jelentek meg régiónkban is, és a legtöbb közülük rövid életűnek bizonyult. Hogy a Nyugati Jelen megérte az ötezredik számát, az egyrészt azt bizonyítja, hogy – olyan körülmények között, amikor a magyarság száma, sajnos, folyamatosan csökken – olvasói igénylik és kitartanak mellette, másrészt hogy olyan nagylelkű, a magyar sajtó, a magyarság ügye iránt elkötelezett támogatóra talált, aki nélkül számos nehéz pillanattal aligha tudott volna megbirkózni.

Ma az ötezredik számban az Olvasónak – akiért ez és minden más lapszám íródott és íródni fog – azt kívánjuk: vehesse kézbe a következő sok ezer lapszámot is…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Viktor / Hétfõ, 2008. május 19., 17.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kar, hogy itt nem lehet +-okat meg --okat adni egy egy cikknek, mint a forumokon szokott lenni, mert peldaul evvel az irassal egyetertek, es adtam volna neki egy plusszt. Talan nem lenne eppen egy olyan rossz otlet ezt megoldani, hogy igy is velemenyt lehessen mondani egy-egy cikkrol, vagy mas emberek hozzaszolasairol.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'