50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 05.04

Pénzalapok

Bukarestbe érkezett a minap az Európai Bizottság szakértő-csoportja a romániai korrupció-ellenes harc elemzésére. A júliusban esedékes ország-jelentés ugyanis borúsnak ígérkezik.

A magas szintű korrupció-ellenes harc továbbá is országunk távolról legkényesebb pontja. Az elnéző Brüsszelnek is kezd elfogyni a türelme, s egyre ingerültebb a helyben toporgás, sőt visszarendeződés miatt. Kilátásba is helyezte a Romániának és Bulgáriának szánt EU-s pénzalapok felfüggesztését. Példátlan eset, egyetlen korábban csatlakozott ország esetén sem éleződött ki ennyire a helyzet. Sőt, egyre több EU-s politikus mondja ki a nyilvánvalót: elhamarkodott dolog volt a felkészületlen Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása.

A tekintélyes brit The Economist hetilap ugyanis alaposan kiosztotta Romániát és Bulgáriát. Országunknak azt róják fel, hogy a korrupció a kormányszintig ért, s egyetlen korrupt politikust sem ítéltek el: vagy rejtélyes procedurális hibák, vagy újabb és újabb akadályokat állítanak fel felelőségre-vonásuk megakadályozására, mint például a röptében kiagyalt parlamenti jóváhagyás szükségessége. Miközben a kormány és – nem hivatalos – parlamenti támogatói inkább bírálóik ellen, nem a magas szintű korrupció ellen harcolnak. Bulgáriában úgyszintén senkit sem ítéltek el az utóbbi hét év 120 maffiózó-leszámolása miatt.

Aligha téved a befolyásos brit hetilap, hiszen kényes kérdést érint: az EU állampolgárok adó-euróiból származó pénzalapokról van szó, amelyeket a szolidaritás nevében az elmaradottabb országok felzárkózására fordítják, nem korrupt elöljárók és kiskirályok privát számláira. A korrupció, pedig éppen a pénzalapok tisztességes felhasználását kérdőjelezi meg.

A dolog valóban súlyos: az Európai Bizottságot belülről ismerő Leonard Orban EU-s biztos tegnap Bukarestbe nyilvánosan döngette meg a vészharangot, leszögezvén, hogy a korrupció-ellenes fellépéstől függ a pénzek további folyósítása.

Elkerülhetjük a megszorítást? A korrupt romániai politikusok mohósága korlátlan, főleg ha a konchoz való hozzáférhetésről van szó, mint választások előtt. Rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e őket június elsején.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'