Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 06.20

Polgármesterek

 
 
2019. július 01., 15.42
Hétfõ

A polgármester etimológiája a polgár+mester, a német Bürger+Meister, Bürgemeister szó tükörfordítása. A német logika szerint, a város lakói, a polgárok ügyes bajos dolgait igazgató személy, egy mester, a polgármester. A magyar jogrendszer valószínű, hogy osztrák mintára vezette be a polgármester tisztviselést, egy 1872. évi törvény meghatározása alapján a főpolgármester, aki a „főváros élén áll”, de szerepe inkább az ellenőrzés volt, az igazi munka a polgármesterre, alpolgármesterekre hárult.

Pest, Buda és Óbuda egyesítése után, Budapest első főpolgármestere Ráth Károly lett, mellette Kamermayer Károly volt a polgármester. Ezt a korszakot különben Három Károly korszaknak is nevezik, mert 1873–1897 között, a főpolgármester és polgármester mellett, Gerlóczy Károly alpolgármester is aktív tagja volt a városvezetésnek. A főváros fellendítésében ez a 24 év egész egyszerűen fogalmazva: fantasztikus volt. Olyan városfejlesztés indult el, amit azóta sem lehetett megismételni. Érdemes erről a két és fél évtizedről egy külön kis cikket írni, most csak annyit említek, hogy ezekben az években épült a Városháza, a Népszínház, a Margit-híd, Ferdinánd-híd, a Nyugati pályaudvar, a Széchenyi fürdő, és megannyi középület.

A főváros vezetésének története, élükön nagyszerű, vagy kevésbé alkalmas szakemberekkel, azóta már ismeretes, nagyon izgalmas és tanulságos. Ami mostanában történt, az viszont inkább egy kabaréhoz hasonlított. És a játék, csak most kezdődik igazán.

Június 26-án végre eldőlt, hogy az ún. ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztását Karácsony Gergely, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd politikusa nyerte. Már az sem tetszik nekem, hogy egy ilyen pozícióra, vagy tisztségre, mindegy hogyan nevezzük, ún. politikusok jelentkeznek. Egy városvezetés, városrendezés ugyanis nem a politika, hanem a szakismeret feladata. Teljesen mindegy, hogy valakinek milyen a politikai meggyőződése, ha egy bizonyos szakterületen tanulmányai és szakmai tapasztalata segítségével, a közjó érdekében, hasznos munkát tud kifejteni.

Budapest jelenlegi főpolgármestere Tarlós István 71 éves, már nem fiatal, de még egy pár évre vállalná a feladatot, a főváros vezetését. Tarlós is politizált, SZDSZ-tag volt, aztán átpártolt a Fideszhez. De elsősorban szakember, aki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Győr Közlekedési- és Távközlési Főiskolán és az Ybl Miklós Építéstudományi Karán. Hát nem csekélység. A III. kerületben sikeres volt polgármesteri tevékenysége, és 2010 óta mondhatni, hogy jó, hogy a „főváros élén áll”. Voltak kvázi nehéz ügyei, hiszen a híres Pepsi-szigeten, éppen a fiatalkorúak érdekében, nem engedélyezte a homoszexuális jellegű propagandát.  Egy magánlevelében, ami persze nyilvánosságra került, állítólag azt írta: „Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne”. Hát ebből lett aztán botrány, balliberális körök közös erővel kardot rántottak.

Karácsony Gergely, szerintem szimpatikus jelenség, nekem pl. nincs bajom vele, Zuglóban megválasztották polgármesternek, sokan szeretik, sokan kiutálnák onnan is. Megjegyezném, hogy Zugló nem egy könnyű kerület, de ez az egész fővárosra vonatkozik. Rövid jellemzés: egy gyönyörű világváros, pocsék részletekkel. Zuglóban is, mint mindenütt, rengeteg a probléma, ez nagy-nagy szakértelmet és még több türelmet igényel. Gergelynek mindkettő hiányzik, hiszen Ő szociológus, politikus, semmi köze a városrendészethez, másodszor: ő karrierista, már sok szerepet eljátszott a politika színpadán, volt képviselő, miniszterelnök-jelölt, most pedig a főpolgármesteri székre áhítozik. Kár, maradna inkább Zuglóban, és intézné ott az ügyeket, amíg a zuglói polgárok ezt támogatnák.

Szóval a közeledő főpolgármester-választás körüli hercehurca felesleges volt, mert az óriási feladatok, melyek Budapest vezetésére a jövőben hárulnak egy Tarlós Istvánnál még jobb vezetőt igényelnének. De ilyen személy nem jelentkezett. (Talán nem is keresték.) Ha Tarlós továbbra is a főváros rendelkezésére áll, segítsük őt ebben a munkában, megérdemli.

Politikusaink pedig lássák be, hogy nem a politikai és pártérdekek az igazán döntőek, egy nemzet szolgálatában, hanem a szaktudás. A baloldal akkor lépne „elegánsan”, ha levenné a kalapot Tarlós előtt, és belátná, jobbat mi sem tudunk ajánlani. A kormányoldal pedig ne foglalkozzon éjjel-nappal az ellenjelöltekkel, ne prüszköljön ellenük dühösen, mert tudnia kell, hogy a jelenlegi főpolgármesternek egyelőre nincs ellenfele.

Hollai Hehs Ottó, Németország


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'