JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.26

Politikusok intelligenciája

Ha valaki Önök, kedves olvasók közül pontosan tudja, mi is az az intelligencia, hát előtte leemelem a kalapom. (Bár nem használom, de rendelkezek ilyennel.)

Az intelligencia nem műveltségfüggő – ha valaki nagyon művelt, még nem feltétlenül nagyon intelligens is –, hanem valami születéstől létező adottság. A tulajdonságot mérő teszteket – sokféle van belőlük – tehát úgy dolgozzák ki, legalábbis a szándékok szerint, hogy azok nyelvtől, iskolázottságtól stb. függetlenek legyenek. S ha ez így „működik”, egy analfabéta afrikai, törzsi bennszülött elméletileg akár intelligensebb lehet egy menő európai, ázsiai vagy amerikai politikusnál. (Egy tudós esetében persze már más a helyzet.)

Az intelligencia körülírására, meghatározására számtalan módszer, hosszas és tudós, a közember számára nem könnyen érthető megfogalmazás létezik (egyesek hét, kilenc, sőt tíz típusú intelligenciáról beszélnek), a legtöbben azonban megegyeznek abban, hogy a tárgyalt fogalom lényegében problémamegoldásra irányuló komplex képesség. 


***

A teljes anyagot a Nyugati Jelen régiós napilapban olvashatják. 

 

Az előfizetési feltételekről a 0257/280-751-es telefonszámon lehet érdeklődni. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'