JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 04.57

Prókátor

Szeretném előrebocsátani: erdélyi magyar politikai szempontból semleges álláspontot képviselek, azaz sem az RMDSZ, sem az MPP mellett nem vagyok elkötelezve. Éppen ezért megütközve olvasom a hírt, miszerint május 25-én Erdélybe várják Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy az MPP-nek kampányoljon.

Nem értem, miért van szüksége az MPP-nek olyan külföldi prókátorra, aki nem ismeri mélységükben az erdélyi magyar–magyar viszonyokat, ráadásul a saját választási kampányát sem tudta megszervezni?

Soha nem felejtem, mekkora várakozással tekintettünk a legutóbbi magyarországi országgyűlési választások elé, amikor az akkori hatalom a mi, az elszakított magyarok kettős állampolgársága ügyében kiírt referendumon elért NEM-en kívül semmi eredményt nem tudott felmutatni. Az anyaország már akkor is ki volt árusítva, merülési vonalon himbálózott gazdaságának hajója, tehát mindnyájan azt vártuk Orbántól, hogy az élet minden területét átfogó, dinamikus programjával a kampányban leseperje vetélytársait a porondról. Ehelyett, legnagyobb megrökönyödésünkre, semmitmondó, nemzeti töltetű, demagóg közhelyekkel rukkolt elő, miközben a vetélytársa, katasztrofális eredményekkel a tarsolyában, kibeszélte győzelmét a választókból. A kettészakított ország mindennemű válsága azóta tovább mélyült, a „két dudás” párharca szétveri a csonka országot, megosztja az egész nemzetet. Egyik a hatalomhoz eszelősen ragaszkodva fogcsikorgatva markolja az ország gyeplőjét, amit vetélytársa igazából meg sem akar szerezni, mivel elképzelések híján amúgy sem tudna mit kezdeni vele. Inkább eljön hozzánk magyarkodni, átplántálni a náluk fává terebélyesedett gyűlölködés burjánját.

Hát ez kell nekünk? Egy külföldinek kell kioktatnia egymás ellenében, a tőlük kitagadott, számtalanszor megcsúfolt, nemzetnyi erdélyi magyarságot?

Amíg nem teremtenek rendet a maguk háza táján, ne oktasson ki bennünket sem Gyurcsány, sem Orbán, akik közül amúgy sem tudjuk eldönteni, melyik akarja a javunkat igazán.

Minket, elszakított magyarokat – bárhol is éljünk –, nyolcvan éve „edzenek a pártfogóink”, nehogy eltunyuljunk, elbízzuk magunkat vagy elfelejtsük, hol a helyünk. Ha már a balsorsunk megosztott bennünket, egymás ellenében járulunk az urnákhoz, de bármilyen nézetet valljunk, külföldi prókátor nélkül is képesek leszünk választani a jelöltjeink közül.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: b.opincaru / Hétfõ, 2008. május 26., 10.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Talan Balta urnak mint ig...egy megyei ujsagnal,tobbett kellene foglalkozni,Arad megye Magyarsagaval,Mivan a tobsegben magyar lakta hejseg TABLAVAL(egyik nap van masnapra nics)Foglalkozzonak a problemaval,sokan nemis tudjak mi tortenik afaluba,
Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. május 21., 21.13 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Az Ismeretlen Katona!
Kérem figyelmesebben olvassa el a beírásomat.
1.Nem emlékszem, hogy táncos Ferkó nevét említettem volna. Nem hiszem, hogy lenne olyan épeszű erdélyi magyar, aki szalonképesnek tartaná a fennevezett akut hazudozót. („szalonképes elvbarátai segítségét kérve korteskedjen”). A "korteskedjen", pedig nem múlt idő.
2. Markó Béla neve említését, csak az egyik versrészlete idézése tette szükségessé. Az általa követendő külpolitikáról nem esett szó.
3. Képtelen vagyok vele azonosulni.
Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. május 21., 21.03 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Csak egy apró kérdés a nem reagáló szerzőhöz és a vele egyetértőkhöz: a tények mai állásából kiindulva kit tenne a legközelebbi magyarországi országgyűlési választásokon az MSZP-vel szembeni tábor élére, aki szavazatmaximalizáló is lenne?
Hozzászólt: Az Ismeretlen Katona / Szerda, 2008. május 21., 14.09 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt Murvay Úr!
Kérem, ne keverje a szezont a fazonnal:
1. Gyurcsány Ferenc nem korteskedett az RMDSZ-nek.
2. Igencsak nagy román-rommagyarümagyar konfliktust szült volna azzal Markó Béla, ha azt mondja, mint helyettes miniszterelnök, hogy nem, nem siha nem találkozom a magyar állam miniszterelnökével.
3. Ön mit tett volna?
Hozzászólt: Bandi bá / Kedd, 2008. május 20., 19.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Balta Úr, teljesen igaza van. Rá se rántson az ujdonsült névjegykártya készítőkre. OV már tényleg bizonyított: szétverte a Független Kisgazda Pártot, bekebelezte a Kersztény Demokrata Pártot, szított a Vajdaságban és Felvidéken. Nélküle Tőkés is csak egy Murvai lenne..
Hozzászólt: Tudatlan / Kedd, 2008. május 20., 16.04 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hogy a túróba lehet egy magyar napilap igazgatója "politikailag semleges" állásponton? Aki, nem csak választmányi tag, hanem szociális főmufti is az RMDSZ-ben, de ez a dolognak már csak hullaröhejes oldala, hisz akkor kérdés, Balta kire szavaz június 1-jén? Mert ha magyar ügyben semleges, akkor román pártra kell pecsételjen.
Amúgy az egészből pöfög ki az MPP- meg Fidesz-ellenesség.
Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. május 20., 15.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lemondtál János a Megyei Választmányi tagságodról? Ha igen, akkor elhiszem kinyilatkozott semlegességed.
Bár ez a jegyzeted is egyértelműen az egyik táborba taszít. Olyan, mintha Kelemen Hunor kortesbeszédének írtad volna.
Magyar szempontból nincs külföldi, meg belföldi. Magyar van, vagy magyarul beszélő magyarellenes, ha úgy akarod, akkor nemzetellenes.
Vagy Te is azokkal értesz egyet, akik szerint mi, lecsatoltak nem vagyunk része a magyar nemzetnek? Ha így gondolod, akkor jegyzeted indokoltnak tűnhet, ha meg nem, akkor minek írtad?
Balsorsunk nem osztott meg, a balul politizáló elöljárók kényszerítették ki a váltás pártosított siettetését.
Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2008. május 20., 14.36 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A viszontválasz jogán a következö anyagot küldtem el a szerkesztőségnek, reménykedem, hogy nyomtatott forméban is leközlik:
Kedves János! Sok dolog van, amit én sem értek. Például azt, hogy miért akarod velünk elhitetni azt, hogy kizárólag a „két dudás” szindróma - a megosztottság- számlájára írható a (mostoha)anyaország mélyrepülése. Jól tudod, hogy a sajtó által támogatott, mesteri tökéllyel megszervezett, hihető hazugságokon alapuló sikerprogandával nyerő szegfű tehetetlensége és a minden javaslatot elutasító paranojás magatartása dolgozta le a környező országok hátrányát a „dübörgő” magyar gazdasággal szemben. Ami pedig a Fidesz esetleges országlási stratégiáját illeti, részletes ismeretek hiányában nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne kijelentő mondatokban ítélkeznie, mert ők egyszer már bizonyítottak. Ez vonatkozik Orbán Viktor erdélyi helyzetismeretének megítélését illetően is.
Kell ez nekünk? – teszed fel a költői kérdést, tömény nemzetegységféltő kétségbeejtően demagóg szósszal körítve, mintha mit sem tudnál arról, hogy kik és miként vetették el a gyűlölködésig elfajuló megosztottság sárkányfogát. Kik azok, akik –természetesen az egység nevében – Székelyföldön a magyar szavazók többségét, szórványban a negyedét pörgették át Tőkés László püspök úr oldalára, sőt a román pártok szavazótáborába? Markó Béla szerint: A gordiuszi csomót/ nyilván ketté kellett vágni,/ és előbb-utóbb a sakktáblát is/ ketté kell vágni,/ hogy a fényes fekete ruhások/ békét hagyjanak a fényes fehér ruhásoknak,/ s hogy a fényes fehér ruhások/ ne akarják mindenképpen maguk alá gyűrni/ a fényes fekete ruhásokat,(Nagy közös sakk) Ez be is jött.
A kiátkozó december ismeretében enyhén szólva méltatlanság részedről „ a tőlük kitagadott, számtalanszor megcsúfolt erdélyi nemzetnyi magyarság” kijelentéssel társítani Orbán Viktor nevét.
Véleményem szerint Orbán Viktor jelenlétével segítségünkre lesz az Rmdsz proteszt-szavazatok begyűjtésében, tehát nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja a magyar képviseletet. Pragmatikus személyisége esetleg apaszthatja az anyapárt szavazóbázisát, de ez hazai összmagyar szempontból nem tálalható veszteségként. Egyébként, sem törvény, sem etika nem tiltja, az Rmdsz-nek, hogy szalonképes elvbarátai segítségét kérve korteskedjen.
Úgy látom János, semlegesen látó szemüveged lencséire az utóbbi időben hervadt tulipánszirmok tapadnak.
Murvai Miklós
Megyei MPP alelnök
Hozzászólt: jelen / Kedd, 2008. május 20., 09.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az előre látó ember,ha van ideje mindenkit meghalgat.Lehet hasznot meriteni az ötleteiből.Nem emlékszem,hogy amikor Marko ur Ferenc testvírrel találkozott reflektor fénybe lett olna ennyire.De a két piros össze tarthat az OK?Egyébként meg pont az Mszp-sek miatt volt a sok NEM szavazat a kettős állampolgársági népszavazáson.
Hozzászólt: Az Ismeretlen Katona / Hétfõ, 2008. május 19., 14.53 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Valahogy meg kell erősíteni a PRM bejutását a parlamentbe. Tőkés László ropoógósan új irodája nem véletlenül került a Funar Gyuri irodájának szomszédságába. Egyedül ezt éri el a mi Viktorunk, meg a lobogós-bakancsos slepp aki vele fog tartani.
Hozzászólt: Murvai Miklós / Vasárnap, 2008. május 18., 23.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ejnye,ejnye János! Te már megint nagyon semleges vagy! Ma már mindjárt holnap van, ezért csak holnap tudom kifejteni az ellenvéleményem. Reménykedem,hogy lehozzátok.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'