JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.34
Aradi történetek, emberek (1.)

Egy elmaradt Blériot-légiparádé

2009. január 08., 12.00
Csütörtök
Louis Blériot (1872–1937), a zseniális francia repülőkonstrüktőr és pilóta 1909-ben elsőként repülte át a La Manche csatornát. Még abban az évben a magyar repülés úttörői meghívták egy budapesti bemutatóra, amelynek októberben eleget is tett.


A sikeres demonstráció után Bukarestből is meghívás érkezett, amelyet a sikere csúcsán lévő francia mérnök örömmel el is fogadott.

Útban a román főváros felé a gyorsvonat 15 percig vesztegelt az aradi állomáson. Ezt a rövid időt használták ki az egy évvel hamarább, a világszenzációnak számító repülés előtt, azaz 1908-ban megépített aradi autógyár, a Westinghouse (később MARTA) vezetői, hogy kapcsolatba lépjenek a neves műszaki szakemberrel, aki korábban az automobilok lámpáinak gyártásával foglalkozott.

Az aradi állomáson Fejes Jenő, a Westinghouse gyár mérnöke és Zinner Béla, az ACSEV műhelyfőnöke várta a vonatot és mindketten felléptek a hálókocsiba. Blériot és neje már tudtak a vendégek érkezéséről.

A francia repülőépítő és pilóta számára nem volt teljesen ismeretlen város Arad, ugyanis a franciaországi Calais és az angliai Dover között megtett sikeres repülőútja után Faludy Károly aradi színész-aviatikus táviratban gratulált neki. A táviratban saját aradi kísérleteiről is szót ejtett.

A rövid veszteglés alatt Blériot vendéglátóinak invitálására megtekintette az Arad-Csanádi Egyesített Vasútak egészen új rendszerű motorkocsiját, amelyre Budapesten hívták fel a figyelmét. A francia gyártmányú Westinghouse gyorsmotorkocsi az egyik szomszédos vágányon várta a vendégeket. Kedvükért be is indították a motorkocsit. Blériot megnézte a kocsit, érdeklődött a műszaki adatai iránt, s a negyed órába még az is belefért, hogy ígéretet tegyen: a következő évben Aradon is tart egy repülőbemutatót.

A mondén hírek akkoriban is gyorsan terjedtek. Noha a helyi újságokban a villámlátogatásnak nem volt semmi beharangozója, mégis sokan megtudták és kijöttek az állomásra, hogy láthassák a 20. század első évtizedének egyik legnépszerűbb emberét, a vakmerő pilótát, a levegő ördögét.

A jeles vendéggel Bukarest felé induló vonatot kalaplengető urak és keszkenőjüket lobogtató hölgyek búcsúztatták.

A folytatás már nem volt ilyen derűs.

A bukaresti légiparádé sajnálatos kudarcba fulladt.

A román fővárosban ugyanis minden balul ütött ki. Károly király, aki nagy barátja volt a motoroknak és az autóknak, megbetegedett és távol maradt. A királyné azonban jelen volt a nagy hírveréssel beharangozott demonstráción. Csakhogy Blériot egy váratlan műszaki hiba miatt fel sem tudott szállni. Talán ez volt a szerencséje, így a katasztrófa nem a levegőben történt. Gépének motorja a propeller megforgatásakor valamilyen műszaki hiba miatt valósággal felrobbant, egy szilánk súlyosan megsebesítette a közelben lévő Pascu mérnököt. A nézők között pánik tört ki, többen elmenekültek a helyszínről, ahová az aviatikus még meg se érkezett, hiszen a motor bemelegítését rendszerint segédjei végezték el.

A folytatás még kompromitálóbb volt a francia mérnök számára. Kínos magyarázkodását nemigen fogadták el a bemutatóra tetemes összeget fizető bukarestiek. Kifütyülték, sőt visszakövetelték a pénzüket.

A bukaresti közjáték epilógusaként a felháborodott tömeg Blériot impresszárióján töltötte ki a bosszúját. A regáti vállalkozót, aki a korabeli román lapok szerint igen jó üzletnek vélte a repülés egyik nagy úttörőjének meghívását, és erősen saját zsebére dolgozott, a felháborodott tömeg szinte meglincselte.

Ezek után érthető, hogy Blériot az aradi légibemutatóval kapcsolatos könnyelmű ígéretét igyekezett hamar elfelejteni.
Az aradiak három évvel később Aurel Vlaicu román mérnök légibemutatóján vigasztalódtak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Bognar Tibor / Hétfõ, 2009. március 02., 22.09 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Arad varos torteneterol kerestem erdekessegeket az interneten es ezt talaltam. Hat ez tenyleg erdekes.
Hozzászólt: Bognar Tibor / Hétfõ, 2009. március 02., 20.54 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

TÖRTÉNELEM BÓL ARAD VÁROS IDŐRENDI

A év 1068 van a év mikor Arad van első bizományos a ban okiratok. Régi dacic erőd évesen elválaszt ból a állapot Burebista a hiba van ból a királyság Meghal zsebfedő ban évszázad IV én. H. És elhaladás után 106 d betű. H. alul Román foglalkozás. A magyar királyság nyújt a uralom körülbelül Arad száraz ban XI évszázad , ez tanúsított mint egy város ez évben 1329. A Török meghódít a város ban 1552, az egyetlen időköz ból szabadság voltak mikor Mihai Viteazul ( 15951615) volt király.

Ban Arad van meghódít nél Habsburgic Birodalom. ban Arad nyereség függetlenség , között a évvel ezelőtt 18671918 lenni elválaszt és csomag mellett Déli Magyar Birodalom. ban 17 május 1918 val a behatolás ból test 6 vadászat ból Román hadsereg városban Arad belép alul Román közigazgatás. A Román történész Nikotin Iorga összehasonlít a város Arad val Bécsi abban az időben ból a utazik ból okirat ból 1906, ez egy bizonyít ból a gazdasági kivirágzás. ban Arad kor a legbb népes város ból Transilvanei birtoklás egy halszerű lakosság 32.000 ból lakosok.

Felperes hoz gazdasági kivirágzás feltűnik fontos tárgyi mint a : A gyártás ból összeállít (1867), A gyártás ból gáz (1868), A gyártás ból tégla és cserép (1869) és A gyártás ból bútor (1878). A gyár ból bútor épít ban 1890 mellett Laurentiu és lett in1910 egy ból a legbb híres gyárak ból Európa. Gyártás ból lokomotívok és teherkocsi Budi Weitzer megszakították ez évben 1892, és üzem Árverési csarnok megalapozott ugyanabban ban év kezdett ban 1909 a termelés ból autók. Vállal ból Teherkocsi ellenőrzött a ban nél bemutat nap ezek összeolvasztás a gyár is fedélzeti repülő tiszthelyettes.

A gyártás ból Háromszínű Rosu voltak építő a ban 1918. Abban időköz a szállítás virágos. Voltak ban teli felmászás után A Nagy Szakszervezet és Arad volt elhelyezett ban negyedik helyben Románia ban 1937, birtoklás keresztül 4.000 ból cégek ajánlott hoz Kamra ból Jövevény. ban 1949 voltak olvasztott a Üzem Keletkezik átmenő a összeolvasztás ból hat gyárak. Új ipari ág ők fejlett mentén val szállító szerkezetek mint a : A gyártás ból toys (1959), A gyártás ból időt mér (1960) és kémiai gyár (1971).
KÖRÜLBELÜL ARADS MÚLT IDŐ | TÖRTÉNELEM BÓL ARAD | ARAD TÖRTÉNELEM

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'