JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 03.31
Aradi történetek, emberek

Egy „felturbózott” temetés

Elindításakor kilencven részesre terveztem e sorozatot. Az olvasók kérésére legfeljebb százig folytatom.

A budapesti katonai filmarchívumban kutató tévés kollégám hívta fel a figyelmemet az egykori Pesti Film 1919. március 15-i híradójára. És képzeljék el, nem a forradalom kitörésének helyi megünnepléséről szól a némafilm hőskorában Aradon készített híradós anyag, hanem egy rendhagyó temetésről, amely valamilyen „véletlen” folytán éppen egybeesett a nemzeti ünneppel.

A kor viszonyaira jellemző, hogy az esemény háttérbe szorította a március 15-i megemlékezést. 

Ezen a jeles napon kísérték utolsó útjára Fellner Antalt, az aradi várban állomásozó 33-as gyalogezred „főbizalmiját”, katonai rangja alapján őrvezetőjét, aki szolgálati fegyverét önmaga ellen fordította.

A gyászszertartás megszervezése és a résztvevő hatalmas tömeg még a korabeli híradók százait látott kollégát is meglepte. Az aradi kiskatona temetésen részt vett és beszédet mondott Böhm Vilmos hadügyminiszter és Pogány József, a katonatanácsok kormánybiztosa.

Az eddigiekből világosan kiderül, hogy a Tanácsköztársaság időszakáról van szó, amikor egy vöröskatona ismeretlen okból elkövetett öngyilkosságát is politikai propaganda célokra használták fel. A 30 havi frontszolgálat után vöröskatonának szegődő Fellner Antal lehet, hogy családi okokból, lehet, hogy szerelmi csalódása miatt, vagy ki tudja, miért vetett véget szolgálati fegyverével az életének. Tettét felettesei azzal magyarázták, hogy „százada nem tudta betartani azt a fegyelmet, amelyet ő a forradalmi népköztársaság nevében a katonáktól kért.” Elkeseredésében választotta a halált.

Az eseményről kétoldalas (!) riportban tudósító Aradi Hírlap (1919. március 15-i szám) szerint Böhm hadügyminiszter ezzel az indoklással próbált magyarázatot találni Fellner tettére, akit hősnek, a „demokratikus fegyelem előharcosának, vértanújának” nevezett.

A temetésre a később általunk is megtapasztalt módszerek szerint „mozgósították” a város apraját, nagyját. Kivonultatták testületileg a gimnáziumok tantestületét és felsős diákjait, a MÁV és az ACSEV, valamint a hegyaljai motoros vasút, a vagongyár és a MARTA dolgozóit.

A városháza előtt elhangzó beszédekből és a Felsőtemető felé tartó gyászkocsit követő tömegből arra lehetett következtetni, hogy ekkora temetésre addig aligha volt példa a város életében. Még a Salacz Gyula egykori polgármestert utolsó útjára kísérő tömeg is eltörpülhetett e szürke kiskatona oktalan halála ürügyén rendezett kivonulás mellett.

Az aradiak tömeges részvételét a köztársaság melletti szimpátiatüntetés meggyőző jeleként szerettek volna beállítani.

Az már csak tetézte a propaganda hajcihőt, hogy a temetés napján, Budapesten ötperces munkaszünetet rendeltek el.

Szóba került azokban a zűrzavaros napokban még az is, hogy szobrot emelnek Aradon az öngyilkos katonának. Felsőbb utasításra dr. Sárkány Ferenc polgármester és Schill József alispán kénytelen-keletlen „fontolóra is vette” a szoborállítás lehetőségét.

A Tanácsköztársaság tiszavirág élete azonban a megvalósításra már nem nyújtott lehetőséget.

Az Est Film 1919 első felében két, valóban nagy magyar személyiség hatalmas tömegeket megmozdító temetéséről készített „hangtalan” híradót Budapesten: 1919. februárjában temették Adyt és áprilisban Eötvös Loránd fizikust.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Dr.Polgárdy Géza / Csütörtök, 2013. július 25., 21.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt Puskel Úr! Az íráshoz nem tudok hozzászólni, de érdeklődöm, hogy az utolsó sorokban emlitett Schill József alispánról rendelkezik-e esetleg képpel, s ismeri-e a születési és halálozási adatait? Schill Arad megyei főjegyző is volt, ami miatt azonban engem a személye érdekel, az turisztikai szerepe.
Ő volt az Aradi TE elnöke (talán 1907-13 között9 s 1913-ban az akkor alakult Magyar Turista Szövetség elnökségébe is beválasztották.
A MTSZ igy idén 100 éve alakult meg, s én erről az eseményről szeretnék irni.Minden elnökségi tagról van anyagom, csak Schillről nincs semmi.
Ezért kérném a segitségét:ha Ön rendelkezik róla adatokkal és képpel, hálásan megköszönöm, ha megküldené.Nagyra becsüléssel köszöntöm,Polgárdy Géza

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'